1 van 3

Gids

Tuingereedschap. Voor eeuwig duurt het langst

De eerste manier om een stuk gereedschap van hoge kwaliteit te herkennen, is dat het met de hand is gemaakt en goed in de hand ligt. Het moet immers gezien worden als een nuttig verlengstuk van de hand. Onze voorouders hebben dit meer dan twee miljoen jaar geleden letterlijk "begrepen". Aan hen hebben we de voorlopers van de huidige instrumenten te danken.

In de loop van de tijd zijn deze voortdurend verder ontwikkeld en gespecificeerd voor de meest uiteenlopende toepassingen, bijvoorbeeld voor de tuin. Iedereen die er een heeft, mag zich gelukkig prijzen. Maar als de grond bijzonder hard moet worden bewerkt, het gazon overwoekerd is of het wilde onkruid in alle hoeken weer de kop opsteekt, kan tuinieren behoorlijk vervelend zijn. Maar als u het juiste gereedschap hebt, kunt u zelfs de meest veeleisende tuinklussen met gemak aan. Want eersteklas gereedschap gaat niet alleen langer mee, het is ook leuk om mee te werken. Goethe - zelf een groot tuinliefhebber - wist: "Wie goed denkt te werken, moet het beste gereedschap houden."

Info

Het tuingereedschap van Manufactum beantwoordt steeds aan hoge normen inzake functionaliteit en kwaliteit. Onze productkeuze is gebaseerd op de beginselen van goede materialen, hoogwaardige afwerking, repareerbaarheid en lange levensduur. Wij willen immers dat ons gereedschap jarenlang een nuttige en betrouwbare dagelijkse hulp zal zijn. Als u toch onderdelen nodig hebt, zal ons personeel van het klantencentrum u graag helpen en uw individuele behoeften en zorgen behartigen.

Een beetje gereedschap geschiedenis. Handgemaakt voor een lang leven

Als het om gereedschap gaat, luidt het devies: niet overhaast te werk gaan. Uit plaatmetaal gestampt tuingereedschap kan verbuigen of de kop kan bij de lasnaden volledig loskomen van de handgreep van het gereedschap. Bij tuingereedschap van hoge kwaliteit wordt de kop van het gereedschap hoofdzakelijk uit één stuk metaal gesmeed om de functie te kunnen vervullen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Manufactum-handgereedschappen, die speciaal voor ons in de gereedschapssmederij Sneeboer in Noord-Holland naar historisch model met de hand worden vervaardigd. De gereedschapskoppen zijn gemaakt van gesmeed en gewaxt koolstofstaal. Dit soort tuingereedschap werd in Engeland gevonden tot in de jaren 1930. Vandaag kunt u deze historische specialisten exclusief in ons assortiment ontdekken.

Het voordeel van een staal met een hoog koolstofgehalte, ook wel koolstofstaal genoemd, is dat het dun kan worden gesmeed en goed kan worden geslepen. Het wordt ook gekenmerkt door een grote stabiliteit en elasticiteit. Deze eigenschappen zijn van onschatbare waarde, vooral wanneer schoffels, wiedmachines en maaigereedschap veelvuldig worden gebruikt. Gereedschappen van gestampt of gelast plaatstaal kunnen het soms begeven, omdat zij niet de nodige versterking bieden op de punten die aan hoge spanning onderhevig zijn. Gelaste naden daar maken ze ook echte zwakkelingen.

Daarom hebben gereedschappen van koolstofstaal in Japan een lange traditie. Dankzij hoogwaardige materialen en een uitgekiend ontwerp zijn zij de lichtgewichten onder de gereedschappen en bewijzen zij zich als uiterst betrouwbare en grijpgrage assistenten bij het tuinieren. Zelfs het bewerken van harde of kleiachtige grond is verrassend eenvoudig.

Wie daarentegen de voorkeur geeft aan tuingereedschap van roestvrij staal, vindt ook wat hij zoekt. Ze worden met de hand gesmeed - ook bij Sneeboer - exclusief voor Manufactum met twee verschillende roestvrije staalsoorten. Dit maakt ze uiterst stabiel en bijna onverwoestbaar. Bovendien zijn ze roestvrij en dus, uiteraard, veel gemakkelijker te onderhouden. Op zware, steenachtige bodems behoren zij tot de winnaars onder de tuingereedschappen.

Ongeacht of gereedschap van koolstofstaal of roestvrij staal is gemaakt, is het het verbindingsstuk tussen de kop en de schacht dat telt. Hier zorgen doorgesmede en zo lang mogelijke riemen voor een hoge mate van stabiliteit, terwijl klinknagels voor een stevige bevestiging zorgen.

Noot
Sti(e)lecht. Van hickory tot mock chestnut.

Voor handvatten en grepen van alle tuingereedschap geldt: ze moeten duurzaam en tegelijk flexibel zijn om schokken goed op te vangen. Met lijnolie behandeld essenhout vervult deze taken. Even soepel en stabiel, maar iets zwaarder, is hickory, het hout van de Noord-Amerikaanse walnoot. Hickory wordt voornamelijk gebruikt voor bijlen en hakmessen. Voor Japans tuingereedschap biedt het hout van de valse kastanje of van de blauwbottelboom het gewenste reliëf.
Al het hout moet ook onberispelijk gegroeid zijn, zonder knoesten of andere onregelmatigheden. Op lange termijn zouden dit zogenaamde breekpunten zijn waar het handvat zou kunnen barsten of breken.

De grond bewerken. Met zaaitand, schop, cultivator en co.

Sommige deskundigen die diep in hun tuin geworteld zijn, weten: "Eén keer schoffelen scheelt drie keer water geven". Een goed losgemaakte bodem neemt vocht namelijk beter op, kan het beter opslaan en het doorgeven aan de plantenwortels. De spade en het pikhouweel blijven voorlopig op het hek. Tenzij u een zware leem- of kleigrond tot leven moet wekken of stenen en hardnekkige wortels moet bestrijden bij het aanplanten van een nieuw perk. Vertrouw op deze expertise en leun comfortabel achterover in uw tuinstoel terwijl uw buurman druk bezig is zijn bedden te besproeien.

Manufactum Kweekmachine Roestvrij Staal

Zweedse kruiwagen

Manufactum zeug tand

Als er al een goede humuslaag is, is het belangrijk om zeer voorzichtig te werk te gaan en bij het werken eerder aan de oppervlakte te blijven. Vruchtbare grond is een complex ecosysteem waarvan de afzonderlijke lagen een thuis bieden aan een grote verscheidenheid van levende organismen en micro-organismen. Onjuiste teelt kan het natuurlijke evenwicht verstoren en, in het ergste geval, de bodembewoners doden.
Wij zullen u snel vertellen hoe u te werk moet gaan en welk gereedschap u actief zal ondersteunen:

 • Een van de beste losmakers van grond die u in uw hand hebt, is de zeugtand. Maar denk niet aan een troep wilde zwijnen die door uw tuin ploegt. De zaaitand maakt de bovengrond voorzichtig en met weinig inspanning los, zonder de natuurlijke gelaagdheid van de bodem te verstoren.
 • Als het gaat om het opbreken van de grond, het beluchten ervan en het inkloppen van compost, presteren de aardvork en de cultivator trouw.
 • U kunt vervelend wild onkruid te lijf gaan met een schop, pendelschoffel, wiedmachine en handeg. Vooral de laatste doet tegelijkertijd de noodzakelijke nivellering van de grond.
 • Zodra u uw grond liefdevol hebt bewerkt, kunt u uw bomen en planten planten zoals u wilt. Nu heeft u spade en schop, alsmede planthond, planthout en handschoffel als goede vrienden aan uw zijde.

Wat voor het leven geldt, geldt ook hier: Geduld, volharding en uithoudingsvermogen leiden tot het gewenste doel. Als u daarin slaagt, kan de bodem zijn levendige biologische activiteit ontwikkelen en de tuinier verblijden met bloeiende borders en overvloedige oogsten.

Gazononderhoud. Wegen naar een weelderige groene

Het gazon is het hart van de tuin. Fluweelzacht, weelderig groen en dicht begroeid, omzoomd door bloeiende vaste planten en gebogen paden, nodigt het uit om te spelen, te zonnen en te luieren. Op lange termijn wordt het echter moeilijk om te veel te recreëren, aangezien het gazon een van de meest onderhoudsintensieve delen van de tuin is. In de lente is gazononderhoud een van de belangrijkste taken van de tuinier. Dit omvat bekalken, verticuteren, de eerste snede, het opnieuw inzaaien van kale plekken en bemesting. Tijdens het hoofdgroeiseizoen in de zomer moet het gazon wekelijks worden gemaaid en besproeid en worden ontdaan van welig tierend onkruid. En in de herfst wordt het gazon opnieuw geverticuteerd en bemest om het perfect voor te bereiden op de komende winter. Duizelt het je al van al deze taken? Daar hebben we hardwerkende werknemers met een uitgesproken hulpsyndroom voor.

Gazonbeluchters en verticuteerharken helpen u om gazonvilt en mos te bestrijden. Hardnekkig onkruid kan worden aangepakt met handwieders en paardenbloemharkjes. Afhankelijk van het gazon wordt er gemaaid met een zeis, een ronde sikkel, een grasmaaier en een schaar.

Overigens hebben wij Beard Budding uit Gloucestershire te danken aan het feit dat wij het gras niet langer alleen met een zeis hoeven te maaien. Hij vond rond 1830 het originele model van de huidige kooimesmaaier uit. De ijverige en uiterst wendbare helper is licht en stil. Het maait het gazon of de weide veel zachter en gelijkmatiger dan conventionele machines. Met zijn zuivere snijkanten zorgt hij ook voor een weelderige plantengroei.

Een tuinschaar. Scherp en snijdend

Voordat u begint met het kiezen van een geschikte tuinschaar, zullen we eerst een van de belangrijkste basisvragen voor u ophelderen: Welke voordelen bieden bypass- en aambeeldscharen u? Met een bypass-schaar komt het geknipte materiaal tussen de fronten. Twee messen glijden op een haar na langs elkaar, waardoor een zuiver en glad snijoppervlak ontstaat. Scheuten van rozen, heesters en vaste planten worden zo met weinig moeite precies afgesneden. Aambeeldsnoeischaren daarentegen hebben een vast, wat zachter metalen lichaam dat wordt ontmoet door het scherpe lemmet. Ze zijn ideaal voor krachtig snoeien.

Afhankelijk van waar ze worden gebruikt, verschillen snoeischaren ook in de grootte van hun messen en handgrepen. De beste manier om uw heg in vorm te brengen is het gebruik van een schaar met lange bladen en korte handvatten. Dit kost niet veel moeite. Voor het snoeien bevelen wij scharen aan met sterke, korte bladen en lange handvatten voor de nodige hefboomwerking. Korte, smalle en spitse bladen zijn het juiste gereedschap voor delicate planten en bloemen. Onze bewezen specialisten onder de scharen ondersteunen u ook bij vormsnoei, bij gewrichtsvriendelijk werk en als u echt hoog wilt reiken met uw gereedschap. Bij de keuze van het juiste materiaal kunt u kiezen voor traditioneel of modern.

Schaarbladen van handgesmeed koolstofstaal zijn uiterst scherp, maar vereisen meer onderhoud. Bladen van speciaal gehard gereedschapsstaal zijn daarentegen minder gevoelig voor corrosie, maar u zult ze vaker moeten naslijpen. De schaargrepen zijn gemaakt van aluminium of hout, afhankelijk van hun functie.

Gereedschap onderhoud. Voor functionaliteit en uiterlijk

Als u een gelukkige eigenaar bent van tuingereedschap van hoge kwaliteit, kunt u de levensduur ervan aanzienlijk verlengen met de nodige zorg en aandacht. Maak uw tuingereedschap klaar voor de winter, zodat het volgend jaar weer volledig operationeel is! Hier zijn onze top 7 voor perfect gereedschaponderhoud:

 • Vooral de functionele delen van gereedschap voor bodembewerking moeten regelmatig worden gereinigd door eerst de grond af te kloppen en eventueel resterend vuil te verwijderen met een borstel en water.
 • Na het drogen worden de gereedschappen van koolstofstaal ontroest en geolied of ingevet met staalwol, schuurvlies of staaldraadborstel, afhankelijk van de graad.
 • Bladen van snijgereedschap worden nu behandeld met schuurpapier, staalwol of petroleumether.
  Slijp vervolgens de messen en gereedschapskoppen met een natte of droge slijpsteen en een handvijl.
 • Een vochtige doek is een goede keuze voor het schoonmaken van handgrepen. Houten handvatten verdragen ook het schuren met fijn schuurpapier en vlies.
 • Met een klein beetje lijnolievernis of andere houtverzorgingsproducten kunt u de weerbestendigheid en grip vergroten en de handvatten en handgrepen weer laten glanzen.
 • Natuurlijk hoort een goede opslag in gereedschapshouders, tuinhuisjes en kasten, in de kelder of het stookhok ook bij de verzorging.

Als uw tuingereedschap de droge winter overleeft, kunt u in het komende seizoen weer op hun betrouwbaarheid rekenen.

Het slijpen van schaarbladen met behulp van een slijpsteen

Gebruik een handvijl voor gereedschap met scherpe randen of tanden

Houten gereedschapsstelen schuren en oliën