Niewsbrief

Tuinjaar

Snoei vaste planten en rozen om verdere bloei te bevorderen

Als planten binnen dezelfde vegetatieperiode een tweede keer bloeien, wordt dit remontage genoemd. Deze herbloei wordt gestimuleerd of kan worden bevorderd door passende snoeiwerkzaamheden.

Benodigd gereedschap:

  1. Gereedschap: scherpe bypass-scharen met korte bladen ("rozenscharen"), scharen met lange bladen (ook heggenscharen) voor volledig snoeien dicht bij de grond.
  2. Accessoires: doornbestendige werkhandschoenen, opvangbak voor maaisel.

Instructies voor het snoeien van overblijvende vaste planten

  • Na de grote bloei (meestal in juni), volledig terugsnoeien tot net boven de grond. Dit resulteert in nieuwe scheuten en een tweede bloei in de nazomer. Dergelijke vaste planten zijn bijvoorbeeld ridderspoor, fijnstraalaster, salie, knaagkruid, akkerdistel, zonnebloem of kattenkruid.
  • Voor sommige andere vaste planten (bijvoorbeeld vrouwenmantel, citroenmelisse of kraanvogel) wordt ook aangeraden dicht bij de grond te snoeien: Ze zullen niet meer bloeien, maar wel nieuwe, mooie, frisgroene bladeren laten groeien.
  • Na het snoeien voed de vaste planten met compost of een organische meststof en geef goed water (in droge omstandigheden).

Instructies voor het snoeien van remontant rozen

  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen Dit is voldoende om het verschijnen van nieuwe bloemen te stimuleren. Knip net boven het volgende blad af, zodat er geen stengels overblijven.
  • Als de roos "uit vorm" is geraakt door een sterke groei in de vroege zomer, kan de bloemsnoei ook wat royaler zijn om weer een compacte groeivorm te krijgen.
  • Remontantrozen komen voor in bijna alle rozenklassen; de variëteiten van de klasse "remontantrozen" hebben het vermogen tot herbloeien al in hun naam staan.
  • Opgemerkt moet worden dat rozen waarvan de uitgebloeide bloemen zijn verwijderd geen rozenbottels meer kunnen produceren. In het algemeen zijn het echter de eenmaal bloeiende rozen die de mooiste rozenbottels voortbrengen.

Vrouwenmantel vers uitgelopen na snoeibeurt

Snij verdorde delen van de struiksalie weg

Voorkom verwelking bij rozen

Andere onderwerpen

Met uitzondering van de pas bloeiende en de late herfst vaste planten, kunnen vaste planten die te dicht opeengepakt of te oud zijn, nu worden gedeeld en op een nieuwe plaats geplant. Een typisch teken van veroudering is dat de nieuwe scheuten vooral aan de randen worden gevormd en de struik aan de binnenkant kaal wordt; bovendien nemen de bloeicapaciteit en de groeikracht af.

Ontdek nu

In de herfst moet er nog wat werk worden verricht in het rozenperk: Om de oculatieplaats tegen strenge vorst te beschermen, moeten lange scheuten worden opgestapeld en zo nodig ingekort.

Ontdek nu

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu