Niewsbrief

Tuinjaar

Oogst en verwerking van aardbeien

Nadat de eerste aardbeien eind mei konden worden geplukt, is het nu de beurt aan de hoofdoogst in juni. Het aardbeiseizoen kan overigens vele malen worden verlengd door geschikte variëteiten te planten: Maandaardbeien of remontant rassen zoals "Mara des Bois" bijvoorbeeld, dragen tot de eerste vorst.

U heeft nodig:

 1. fruit: volledig rijpe, schone aardbeien, voor gemengde jam of compote ook ander fruit.
 2. Gereedschap en toebehoren: oogstpot (plat, niet te groot), scherp keukenmes om de vruchten schoon te maken en zo nodig te hakken, jampotten (en ander toebehoren om jam te maken), potten of foliezakken om in te vriezen, blender of dehydrator, afhankelijk van de verwerkingsmethode.

Instructies

 • Het beste oogst u 's morgens bij droog, zonnig weer en plukt u alleen volledig rijpe vruchten; het gehalte aan waardevolle ingrediënten is dan het hoogst.
 • Niet oogsten na een lange periode van regen. De vruchten zijn dan vaak zuur en smaakloos; men moet ze laten hangen tot ze weer een paar zonnige dagen hebben meegemaakt.
 • Oogst in vrij kleine en ondiepe bakken, waarin de drukgevoelige aardbeivruchten niet in verschillende lagen op elkaar mogen worden gelegd. De meest aromatische vruchten zijn niet noodzakelijk de meest smetteloze en kleurrijke, maar meestal de zachthuidige rassen zoals "Mieze Schindler". Deze vruchten kunnen moeilijk worden vervoerd en opgeslagen (en zijn dus niet in de winkel verkrijgbaar), maar dat is geen nadeel als het gaat om het gebruik ervan in uw eigen keuken.
 • Oogst de vruchten met bladkelk; dan houden ze sap en aroma beter vast.
 • Om schone vruchten te kunnen plukken die niet hoeven te worden gewassen, bedek de aardbeiplanten tijdens de oogsttijd met stro.

Instructies voor recycling

 • Verwerk geplukte aardbeien zo snel mogelijk. Ze kunnen slechts korte tijd worden bewaard en gaan snel schimmelen; het beste is ze ongewassen en afgedekt te bewaren in de koelkast bij 0 tot 2 °C.
 • Was de vruchten onmiddellijk vóór de verwerking indien nodig; slechts kort en voorzichtig, zodat zij hun sap en aroma niet verliezen. Verwijder daarom ook de bladkelken pas na het wassen.
 • De rode kleur van aardbeien is niet erg stabiel wanneer ze worden gekookt; vooral de variëteiten die wit en hol van binnen zijn, verkleuren nog meer wanneer ze aan hitte worden blootgesteld. Als u wilt dat de aardbeienjam, aardbeiensaus of vruchtenmoes een mooie rode kleur heeft, meng er dan eventueel andere rode vruchten zoals frambozen, aalbessen of zure kersen door.

Verwerkingsmogelijkheden voor aardbeien

 • Vries heel fruit in. Kies voor dit doel stevige, niet te grote vruchten. Ze kunnen later worden gebruikt als taart topping, voor punch, gemengde dranken, vruchtensaus, fruitsalade, kwarkschotel of als garnering.
 • Vries vruchtenpuree of -saus in. In deze vorm nemen de aardbeien minder plaats in in de diepvries en kan ook zeer zacht fruit worden gebruikt. De puree kan worden gebruikt als ijs terwijl ze nog half bevroren is, en ontdooid als saus voor roomgerechten, rijstpudding, yoghurt, vla of gebak.
 • Drogen. De aardbeiensmaak wordt nog intenser door de verwijdering van water tijdens het drogen. Droog zo snel mogelijk (met een dehydrator), want aardbeien gaan snel schimmelen of rotten.
 • Pluk de aardbeien om er jam of compote van te maken. De aardbeien kunnen puur worden gebruikt of in een mengsel met ander fruit; een klassieke combinatie is bijvoorbeeld met rabarber.

Andere onderwerpen

Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.

Ontdek nu

Aangezien de grootte van de vruchten en de opbrengst van aardbeien met het jaar afnemen, moet de opstand uiterlijk na drie tot vier jaar volledig worden vernieuwd en moet een nieuw aardbeienbed op een andere plaats in de tuin worden geplant. Augustus is de ideale tijd hiervoor.

Ontdek nu

Ten laatste tijdens het hoofdoogstseizoen kunt u zien welke aardbeiplanten bijzonder goed dragen. Voor de vermeerdering mogen alleen zogenaamde best-darers worden gebruikt, omdat laagproductieve moederplanten deze negatieve eigenschap gewoonlijk doorgeven aan de jonge planten.

Ontdek nu