Niewsbrief

Tuinjaar

Vlierbloesems oogsten

Afhankelijk van de standplaats bloeit de zwarte vlier van eind mei tot begin juli. De witte bloemschermen geuren sterk naar muskaatwijn en honing en worden traditioneel verwerkt tot siroop of gelei, gedroogd voor vlierbloesemthee of gebakken in pannenkoekenbeslag.

U heeft nodig:
Gereedschap en toebehoren: schaar met smalle, puntige bladen of scherp mes, oogstmand, keukenpapier en koekenrek, getinte, goed sluitende voorraadpotten, eventueel toebehoren voor verdere verwerking tot siroop, gelei of andere.

Instructies

 • Oogst de bloemen wanneer hun gehalte aan werkzame stoffen en aroma het hoogst is. De optimale tijd is - tijdens een periode van droog, zonnig weer - in de ochtend, wanneer de ochtenddauw is verdampt. Bij langdurige hitte verliezen de bloemen hun intense smaak; zodra het regent, druipen ze weg.
 • Niet oogsten van struiken langs de weg.
 • Alleen hele bloemschermen met volledig geopende bloemen oogsten; best niet plukken, maar afsnijden. Gebruik een mand als verzamelbak, zodat de bloemen los en luchtig liggen.
  Niet verzamelen in een plastic zak; de tere vlierbloesems zouden daarin snel bederven.
 • Voor gebruik klop de (complete) kegels uit of schud ze om ze vrij te maken van vuil of kleine insecten. Daarna omspoelen in zo koud mogelijk water, goed laten uitlekken op keukenpapier en drogen op een koelrek op een luchtige, schaduwrijke plaats.
 • De (individuele) bloemen zijn droog wanneer ze gemakkelijk loskomen van de stengels. Wrijf ze daarna van de stengels en doe ze in een donker, goed afgesloten potje zodat ze uit het licht worden bewaard en de etherische oliën niet kunnen verdampen.
Extra hints
 • De bloei van de zwarte vlierbes is de fenologische indicator van het begin van de zomer. In de tuin betekent dit bijvoorbeeld dat - zolang de vlier in bloei staat - de laatste snelgroeiende zomerbloeiers zoals goudsbloem, maagdenhaar, wikke of dotterbloem nog kunnen worden gezaaid.
 • Vlierbloesems zijn zeer gezond; zij bevatten etherische oliën, diaphoretische glycosiden en talrijke andere secundaire plantaardige stoffen. Een aftreksel van gedroogde vlierbloesems helpt bij het verlichten van de symptomen van infecties van de luchtwegen, droge irriterende hoest en koortsige verkoudheid, activeert de stofwisseling en voert het lichaam zachtjes af. Daarnaast kunnen vlierbloesems de bloedsomloop versterken, helpen bij slaapproblemen en verlichting brengen bij winderigheid.

Manden gemaakt van wilgentenen of draad zijn het best voor het oogsten

Droog de bloemen in een luchtige bak

Vlierbloesems kunnen worden verwerkt tot thee en siroop of gebakken in deeg

Bereiding van vlierbloesemthee

Doe twee opgehoopte theelepels gedroogde vlierbloesem (ongeveer 4 gram) in een kopje en giet er kokend water over, doe er een deksel op en laat het vijf minuten trekken. Let erop dat u de druppels die zich aan de binnenkant van het deksel afzetten in de thee laat lopen, want deze bevat een bijzonder grote hoeveelheid actieve bestanddelen die anders in de lucht zouden zijn verdampt. Zeef de thee en drink hem snel op. Vlierbloesemthee moet altijd vers per kopje worden bereid, omdat de actieve bestanddelen zeer snel verloren gaan.

Vlierbloesem siroop voorbereiding

Ingrediënten:

 • 30 verse vlierbloesemschermen ('s morgens vers geplukt en volledig uitgebloeid)
 • 1,5 kg suiker
 • 2 onbehandelde citroenen
 • 30 g citroenzuur

Breng 2 liter water aan de kook met de suiker en blijf verwarmen tot zich een dikke siroop heeft gevormd. Roer vervolgens het citroenzuur erdoor en laat de vloeistof afkoelen tot handwarmte. Maak ondertussen de vlierbloesem klaar. Schud ze eerst uit en verwijder eventuele insecten, verwijder dan voorzichtig de stelen of strip de afzonderlijke bloemen van de kegelstelen. (Het is de moeite waard om gewetensvol te werk te gaan, zodat het frisse, geurige bloemenaroma niet in het gedrang komt door de bittere tannines van de stengels). Leg de bloemen samen met de in dunne plakjes gesneden citroenen in een grote pot en giet de lauwe siroop erover. Laat dit mengsel drie dagen trekken op een koele, donkere plaats. Filter vervolgens de siroop (met een zeef en een neteldoek) en vul hem in schone flessen die met kokend water zijn gespoeld.