Niewsbrief

Tuinjaar

Maai het gras.

Nu groeit het gazon bijzonder snel; het moet nu regelmatig worden gemaaid om een gelijkmatige, dichte oppervlakte te creëren.

U hebt nodig:
Gereedschap en toebehoren: grasmaaier, graskantschaar om indien nodig opnieuw te maaien, een opvangbak voor maaisel, stevige werkschoenen.

Instructies

  • Maai ongeveer één keer per week. Door het herhaaldelijk maaien vertakken de grassen zich aan de basis en wordt de groei dicht en blijft gelijkmatig. Een richtlijn voor de maaifrequentie is om de zeven dagen, eventueel vaker in mei en juni wanneer de grassen bijzonder snel groeien.
  • Zich tijdens het werk alleen op het gemaaide terrein bewegen. Gras dat platgetrapt is, wordt traag recht en kan dan niet op een uniforme hoogte worden gemaaid.
  • Zet de juiste maaihoogte. Voor een gemiddeld gazon is 40 mm optimaal; maar afhankelijk van hoe u het gazon wilt hebben en vooral hoeveel u het gebruikt, kan deze waarde ook met ongeveer 5 mm worden overschreden of onderschreden.
  • Maak het gazon niet te kort, anders worden de grassen beschadigd. Het vegetatiepunt - het gebied van waaruit de planten beginnen te groeien - bevindt zich ongeveer halverwege de grasspriet van een gazon. Als het wordt verwijderd door te laag afgestelde messen bij het maaien, duurt het relatief lang voordat de plant zich herstelt en opnieuw uitloopt. Als gevolg daarvan kan het gazon vlekkerig worden en is het gevoeliger voor droogte: het "verbrandt". Als vuistregel geldt: maai nooit meer dan een derde van de bladmassa weg. Dit betekent bijvoorbeeld dat als het gras 40 mm hoog is gemaaid, het pas weer mag worden gemaaid als het op zijn vroegst 60 mm hoog is.
  • Laat gazons op beschaduwde plaatsen ongeveer 10 mm langer liggen, anders kunnen de grassen niet genoeg zonlicht opnemen voor assimilatie. Snoei niet te veel tijdens hete en droge perioden. Langere grassprieten beschaduwen de bodem beter en drogen niet zo snel uit.
  • Niet maaien als het nat is, want natte bladeren en messen kunnen niet goed worden gemaaid. Het maaibeeld is niet gelijkmatig omdat het maaisel samenklontert en niet volledig in de opvangzak terechtkomt; tegelijk wordt de grasmaaier zwaarder belast. Als de grond drassig is, kunnen de wielen van zware benzinegazonmaaiers bovendien wegzakken en extra schade toebrengen aan de graswortels.
  • Gebruik altijd de volledige maaibreedte, zodat de maaier slechts één wielbreedte in het maaispoor uitsteekt. Zo ontstaat een naad- en streeploos oppervlak - en is het werk sneller gedaan.
  • Als exacte gazonranden gewenst zijn, maai er dan niet te dicht langs. Het buitenste wiel van de maaier kan van de rand glijden en de draaiende maaibalk (van een roterende maaier) kan delen van de graszode afsnijden. Het is beter om een smalle strook te laten staan en die naderhand met een graskantschaar bij te knippen.
  • Maai hellingen dwars op de helling. Op die manier worden de grassen gelijkmatig gemaaid en wordt de grasmat niet beschadigd door oneffenheden. Het is ook voor uw eigen veiligheid belangrijk dat u zich bij het maaien op hellingen altijd op dezelfde hoogte bevindt als de maaier, zodat u bij een val niet wordt overreden.
  • Bij gebruik van een mulchmaaier kan het (sterk versnipperde) maaisel op het oppervlak blijven liggen, anders tijdens het maaien opvangen met een grasvanger of na afloop opvegen met een hark en in geschikte bakken van het gazon verwijderen. Gazonmaaisel is een uitstekend materiaal voor het mulchen van open perken en onder frambozen- en andere bessenstruiken of om de composthoop te bedekken.

Maai kleinere oppervlakken met een handmaaier, grotere oppervlakken met een aangedreven machine.

Verwijder grotere hoeveelheden stekken uit het gebied

.... en gebruik voor mulchen

Andere onderwerpen

September is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen, omdat de grond nog warm is, maar de lucht al koeler. Het bestaande gazon moet nu ook worden geregenereerd na de zware belasting van de afgelopen zomermaanden - als gevolg van hoge temperaturen, langere droge perioden en intensief gebruik van het gebied - zodat de gazongrassen goed gesterkt de winter in kunnen gaan.

Ontdek nu

Tegen het einde van de maand kan het gazon op de meeste plaatsen voor het eerst worden gemaaid. Het is ook raadzaam om het gazon na de afgelopen winter grondig te onderhouden om de grassen een goede start te geven in het komende seizoen.

Ontdek nu

Bij zacht weer is de laatste maaibeurt van het gazon misschien pas half november nodig. Een maaihoogte van ongeveer vier centimeter is de beste manier voor de grassen om de winter door te komen; tegelijkertijd kan het resterende afgevallen blad worden verwijderd en, indien nodig, worden bemest en gekalkt.

Ontdek nu