Niewsbrief

Tuinjaar

Laatste maaibeurt van het gazon

Bij zacht weer is de laatste maaibeurt van het gazon misschien pas half november nodig. Een maaihoogte van ongeveer vier centimeter is de beste manier voor de grassen om de winter door te komen; tegelijkertijd kan het resterende afgevallen blad worden verwijderd en, indien nodig, worden bemest en gekalkt.

U hebt nodig:

  1. Gereedschap: grasmaaier, bladbezem, schop, hark, eventueel kunstmest-/kalkstrooier (kan ook geleend worden bij een goede speciaalzaak), handschep.
  2. Accessoires: opvang- en transportbakken voor gemaaid gras, bladeren en eventueel compost, werkhandschoenen, sneltester voor bodemanalyse of pH-waarde (verkrijgbaar in de vakhandel).

Instructies

  • Voor het begin van de sneeuw- en vorstperiode snijd het gras tot een hoogte van ongeveer vier centimeter Als de sprieten te lang zijn, kunnen ze onder een gesloten sneeuwdek afbreken en vervolgens gaan rotten. Als ze te kort zijn, kan het mos zich in de winter verspreiden.
  • Hark het maaisel zorgvuldig op en verwijder het uit de zone zodat het gazon eronder tijdens de winter niet gaat rotten. Verwijder ook de overgebleven bladeren. Door het maaien zijn ze versnipperd en vermengd met het grasmaaisel, waardoor ze een uitstekende mulch vormen (bijvoorbeeld voor gebieden onder bessenstruiken) of een zeer goed materiaal voor compostering.
  • Maak indien nodig een herfstgazonmeststof (op kaliumbasis). Het hoge kaliumgehalte maakt de planten vorstbestendiger. U kunt ook een dunne laag fijn gezeefde, rijpe compost dun over het gazon uitstrooien met een hark.
  • Als het gazon tekenen vertoont van een te lage pH-waarde (bijvoorbeeld mosvorming), breng dan kalk aan. Verdeel het gelijkmatig over het gebied; het zal de komende weken met sneeuw en regen in de grond worden gespoeld. Het is het beste om kalk zeer specifiek toe te passen na een bodemanalyse of individuele pH-meting. (Een andere mogelijkheid is om kalk toe te passen in het vroege voorjaar, voor het begin van het groeiseizoen).

Verwijder voorzichtig alle stekken uit het gebied

Kleine hoeveelheden bladeren kunnen worden "meegemaaid" en gecomposteerd met het gemaaide gras

Verwijder grote hoeveelheden bladeren uit het gebied voordat u gaat maaien.

Andere onderwerpen

September is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen, omdat de grond nog warm is, maar de lucht al koeler. Het bestaande gazon moet nu ook worden geregenereerd na de zware belasting van de afgelopen zomermaanden - als gevolg van hoge temperaturen, langere droge perioden en intensief gebruik van het gebied - zodat de gazongrassen goed gesterkt de winter in kunnen gaan.

Ontdek nu

Tegen het einde van de maand kan het gazon op de meeste plaatsen voor het eerst worden gemaaid. Het is ook raadzaam om het gazon na de afgelopen winter grondig te onderhouden om de grassen een goede start te geven in het komende seizoen.

Ontdek nu

Nu groeit het gazon bijzonder snel; het moet nu regelmatig worden gemaaid, ongeveer een keer per week, om een gelijkmatige, dichte oppervlakte te creëren. Door het herhaaldelijk maaien vertakken de grassen zich aan de basis en wordt de groei dicht en blijft gelijkmatig. Een richtlijn voor de maaifrequentie is om de zeven dagen, eventueel vaker in de maanden mei en juni wanneer de grassen bijzonder snel groeien.

Ontdek nu