Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Pas winterbescherming toe op gevoelige planten

Pas winterbescherming toe op gevoelige plantenPas winterbescherming toe op gevoelige planten

Voor sommige planten, die in ons land in principe winterhard zijn, is het raadzaam in de late herfst maatregelen te nemen om ze tegen diverse "winterspecifieke" gevaren te beschermen: Rot door te veel vocht, droogteschade door sterk zonlicht wanneer de grond bevroren is, of uiteenvallen door zware sneeuwbelasting.

Nodig:

 1. Gereedschap: zaag en hamer voor het bouwen van eenvoudige latsteigers, schaar voor het knippen van naaldhouttwijgen, grove kwast voor het aanbrengen van een kalklaag op fruitbomen.
 2. Accessoires: Latten, palen en verbindingsmateriaal voor eenvoudige steigers, schaduwmateriaal dat niet te zwaar is (jute, vliesdoek, oude lakens), touw of koord voor het bijeenbinden van planten, kalkverf, afdekmateriaal voor vaste planten of kruiden (bladgroen, stro, rijshout) en containers om ze te vervoeren, materiaal om boomstammen te beschermen (jute, vliesdoek, matten van houten latten of kokosvezel) en stamrozen (jutezakken, vliesdoek).

Instructies

 • Bind houtachtige planten die gemakkelijk uit elkaar worden gedrukt door sneeuw (bijvoorbeeld zuilvormige jeneverbes, taxus of thuja) losjes samen met touw.
 • Bescherm waardevolle houtachtige planten in de buurt van het huis die kunnen worden geraakt en beschadigd door daklawines met behulp van een tentachtige latconstructie.
 • Wikkel de kroon van stamrozen] (of de kroonbasis waar het oculatiepunt zich bevindt) in met vliesdoek of een jutezak.
 • Zorgen ook voor winterbescherming van sommige vaste planten.
 • Bind de bladeren van pampagras (Cortaderia), andere hoge grassen en toortslelies (Kniphofia) aaneen tot een zwabberhoofd. Regenwater loopt er grotendeels van af en dringt niet door tot de binnenkant (het "hart") van de plant, waar het rot kan veroorzaken. Stapel bovendien gebladerte rond de plant en bedek hem met enkele sparrentakken om hem tegen wegwaaien te beschermen.
 • Breng ook een deken van bladgroen aan bij gewatteerde kaars (Eremurus), keizerskroon (Fritillaria imperialis) en Hollandse iris en dek deze af met enkele sparrentakken.
 • Het wintergroen van vaste planten losjes afdekken met naaldhouttwijgen, om ze te beschermen tegen te veel zon en de daaruit voortvloeiende verdamping. Als de grond bevroren is, kan dit waterverlies via de wortels niet worden gecompenseerd en lopen de planten het gevaar uit te drogen.
Schaduw groenblijvende planten om verdamping te verminderenSchaduw groenblijvende planten om verdamping te verminderen

Schaduw groenblijvende planten om verdamping te verminderen

Bedek gevoelige vaste planten of jonge planten met kreupelhoutBedek gevoelige vaste planten of jonge planten met kreupelhout

Bedek gevoelige vaste planten of jonge planten met kreupelhout

Bescherm kwetsbare planten tegen vorst en hoge sneeuwlastenBescherm kwetsbare planten tegen vorst en hoge sneeuwlasten

Bescherm kwetsbare planten tegen vorst en hoge sneeuwlasten

 • Bescherm gevoelige kruiden tegen vorst met rijshout, stro of bladeren; bescherm op ruwe plaatsen ook tweejarige zomerbloeiers, die met een bladrozet overwinteren.
 • Bij zonnig winterweer met koude vriesnachten loopt de stam van houtige gewassen gevaar: Door de sterke temperatuurverschillen kan de schors barsten. Om hem te beschermen, brengt u een laag kalk op de stam aan, die door zijn witte kleur het zonlicht weerkaatst en voorkomt dat de schors sterk opwarmt. Een beproefd recept: Meng één deel leem- of kleipoeder, één deel zeewierkalk en één deel heermoes tot een stroperige massa.
 • Als alternatief kan de stam worden omwikkeld met jute, vliesdoek of matten van houten latten of kokosvezel. Deze maatregel beschermt de boom ook tegen het kappen door wild.