Niewsbrief

Tuinjaar

Bescherm winterharde potplanten tegen vorst

Zelfs vorstbestendige planten kunnen in de winter schade oplopen als zij niet in bedden maar in bakken worden geplant. Aangezien de wortelruimte daar beperkt is, dringt de vorst sneller en dieper in de grond door dan in de bebouwde grond. De kluit bevriest snel, maar ontdooit ook weer snel op zachte winterdagen - hierdoor gaan de wortels rotten. Daarom moet vóór het begin van zware vorst bescherming worden aangebracht om diepe temperaturen onder nul te verzachten en sterke temperatuurschommelingen te compenseren.

U hebt nodig:
Accessoires: verwarmende en isolerende materialen om rond de bakken of als basis te wikkelen (kokosnoot, matten van stro of schapenwol, vlies, jute, noppenfolie, jutezakken, polystyreen, droge bladeren of stro), touw om vast te maken, bakken om kleinere plantenbakken in te zetten, materialen om bovengrondse plantendelen in te wikkelen (vlies, jute).

Instructies

  • Wikkel de containers in verwarmende en bij voorkeur isolerende materialen, zoals matten van kokosnoot, stro of schapenwol of met fleece, jute of noppenfolie; zet ze vast met spelden of touw. Deze verpakking beschermt niet alleen de planten, maar tot op zekere hoogte ook de bakken zelf, als deze niet absoluut vorstvrij zijn.
  • Plaats de potten ter bescherming tegen de kou van onderaf lichtjes verhoogd (bijvoorbeeld op stukken hout) of op een isolerende ondergrond van polystyreen of noppenfolie.
  • Als alternatief kunt u kleinere potten in grotere bakken of in jutezakken plaatsen en de tussenruimte opvullen met droge bladeren of stro.
  • Bedek de grond in de pot met loof, naaldhouttakken, een kokosmat of jute of stamp de wortelhals van de plant (bijvoorbeeld bij winterharde fuchsia's of geënte rozen) op met extra grond.
  • Wikkel gevoelige bovengrondse delen van de plant (bijvoorbeeld de kruin van stamrozen waar het oculatiepunt zich bevindt) in met vliesdoek of een jutezak.

Dek potten af met kokosmatten of matten van stro of bamboe om de wortels te beschermen.

Je kunt de pot ook bedekken met een bladerdek

Robuuste fleece stof die planten beschermt tegen kou, wind en sneeuwbelasting

  • Verplaats de planten op balkons of terrassen naar de muur van het huis; daar zijn ze beschermd tegen wind en te veel neerslag, die kunnen leiden tot waterverzadiging van de wortelzone. Als er ook een tuingedeelte beschikbaar is, kunnen kleinere containers ook goed beschermd onder struiken worden geplaatst.
  • Immergroene kuipplanten (bijvoorbeeld buxusbollen) moeten met vliesdoek of jute worden afgedekt en in de schaduw worden gezet. Zo wordt voorkomen dat de planten bij zonnig winterweer water verdampen en vervolgens dreigen uit te drogen omdat ze geen water uit de bevroren grond kunnen opnemen.
  • Zorg er bij het planten van de bakken voor dat ze zo groot mogelijk zijn - en dus een zo groot mogelijk volume grond hebben. Leg bovendien op de bodem een drainagelaag van grind, kleisplinters of geëxpandeerde klei, zodat water zich niet kan ophopen en bevriezen. Zorg ervoor dat de container voldoende drainagegaten heeft en dat deze vrij blijven bij het planten.