Niewsbrief

Tuinjaar

Heg knippen

Dichte, groene hagen vormen een ideale erfafscheiding. Zij creëren een gunstig microklimaat, dienen als visuele en windbescherming, dempen het straatlawaai en filteren verontreinigde lucht en stof.

Het is nodig:

  1. Gereedschap: heggenschaar met scherpe, schone messen.
  2. Accessoires: goed passende, vrij dunne werkhandschoenen, eventueel touw om de gewenste vorm te markeren, ladder voor hoge heggen, (grote) opvangbak voor stekken.

Instructies

  • Voor bladverliezende hagen die slechts één keer per jaar moeten worden geknipt, is dit de beste tijd om te snoeien. Enerzijds zouden alle vogelnesten nu verlaten moeten zijn (niettemin is het van essentieel belang om, alvorens met knippen te beginnen, zorgvuldig na te gaan of er nog vogels in de haag nestelen); anderzijds zijn de planten nu zo krachtig dat de haag snel weer "ondoorzichtig" wordt. (Indien nodig kan in februari of maart een tweede keer worden geknipt.)
  • Gebruik alleen een scherpe schaar met schone snijbladen die niet aan elkaar zijn geplakt door plantensap. Dit vergemakkelijkt het werk en de wondjes voor de plant zijn zo klein mogelijk met gladde, schone sneden.
  • Hak niet in het oude hout, maar snoei alleen tot aan de basis van de nieuwe scheuten. Een strak touwtje helpt om de gewenste vorm in het oog te houden.
  • Het is het beste om snoeiwerkzaamheden uit te voeren bij een bewolkte hemel; sterk zonlicht en grote hitte kunnen de planten verzwakken of beschadigen.

De drie gebruikelijke varianten voor de vorm van een haag

  • De doosvorm (met rechthoekige doorsnede): Deze vorm mag alleen worden gebruikt voor schaduwtolerante soorten zoals haagbeuk, taxus of beuk. In de regel krijgen de onderste zones aanzienlijk minder licht dan de bovenste, wat bij houtige gewassen die in dit opzicht gevoelig zijn, tot kaalslag kan leiden.
  • De gebogen vorm (met een halfronde doorsnede bovenaan): Deze vorm is geschikt voor woekerende heesters zoals laurierkers, liguster of barbes. Het vergeeft kleine snoeifouten die veel opvallender zouden zijn in een vorm met nauwkeurige randen. De haag moet naar onderen toe iets breder worden, zodat alle zones gelijkmatig aan het licht worden blootgesteld.
  • De trapeziumvorm (met een trapeziumvormige doorsnede): Hij kan universeel worden gebruikt voor alle hagen. Naarmate de doorsnede naar beneden toe breder wordt, krijgen ook de scheuten dicht bij de grond voldoende licht, zodat de haag tot op de grond dicht en groen is.