Tot en met 24.9.23 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 3,95 €.**

Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Tomaten ontkiemen en verzorgen

Tomaten ontkiemen en verzorgenTomaten ontkiemen en verzorgen

Vanaf juni (tot september) moeten de tomatenplanten regelmatig worden "uitgedund", d.w.z. dat alle zijscheuten die in de bladoksels ontstaan, moeten worden verwijderd. Tegelijkertijd zijn verschillende verzorgingsmaatregelen nodig: indien nodig de bemesting verbeteren, de planten voortdurend opbinden en meermaals bijmesten.

Het is nodig:

 1. Gereedschap: hark, schoffel of cultivator, gieter met verwijderbare sproeier.
 2. Accessoires: stevige en voldoende hoge steunpalen, gespannen draden of touwen als latwerk, zo nodig zachte borstelharen, stikstofrijke meststof.

Instructies

 • Verwijder de opkomende zijscheuten in de bladoksels zo vroeg mogelijk door ze af te knippen met de vingernagels of door ze zijwaarts uit te breken. Deze zogenaamde snoei voorkomt dat de tomaat veel scheuten met een grote bladmassa vormt en (te) veel vruchten zet, die dan mogelijk niet voldoende worden gevoed, klein blijven en slecht rijpen. De plant zou ook zeer dicht groeien, met als gevolg een slechte beluchting en een trage droging van de bladeren - factoren die de verspreiding van schadelijke schimmels bevorderen.
 • Met uitzondering van struik- of wilde tomaten, laat u slechts één, hooguit twee hoofdscheuten per plant staan en bindt u deze voortdurend vast aan steunstokken, strak gespannen draden of touwtjes.
 • Controleer tegelijkertijd de tomatenplanten op een goede vruchtzetting. Als dit onvoldoende is, zijn er te weinig bloemen bestoven. Voor een succesvolle bestuiving bij een zelfbestuiver als de tomaat, moet het stuifmeel van de ene bloem de stempel van een andere bloem binnen dezelfde plant bereiken. Bij tomaten gebeurt dit vooral door hommels en wilde bijen, die tijdens hun zoektocht naar voedsel de bloemen in trilling brengen en er zo voor zorgen dat het stuifmeel uit de helmknoppen valt. Sterkere luchtbewegingen kunnen dit effect ook veroorzaken. Maar vooral in kassen is er meestal slechts een beperkte luchtcirculatie, en ook de vlucht van insecten is hier vaak beperkt.
  Voor een goede bestuiving (stuifmeel dat uit de bloemen valt) ventileer de kas elke dag krachtig en schud de tomatenplanten. De beste tijd hiervoor is 's middags, wanneer het stuifmeel op z'n best is. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kunt u het stuifmeel ook met een borsteltje van de ene bloem op de andere overbrengen.
 • Voortaan regelmatig bemesten met stikstof, bijvoorbeeld met brandnetelmest of een geschikte, goed oplosbare, organische meststof. De tomaat bevindt zich nu in zijn belangrijkste groeiperiode; hij groeit snel en produceert veel bladeren en vruchten die van voldoende voedingsstoffen moeten worden voorzien. Breng vloeibare meststof zoals drijfmest aan met een gieter (zonder sproeier rechtstreeks aan de voet van de tomatenplant), strooi de droge meststof gelijkmatig op de grond aan de voet van de plant, hark lichtjes in en geef vervolgens water zodat de meststof volledig in de grond wordt gespoeld.
 • Vanwege de grote bladmassa hebben tomaten een grote behoefte aan water, daarom regelmatig en voldoende water geven. Een gelijkmatige watertoevoer vermindert ook het risico dat de vruchten - van rassen die in dit opzicht gevoelig zijn - barsten. Geef tomatenplanten nooit water van bovenaf, maar geef het water rechtstreeks op de grond aan de basis van de plant. Gebruik een gieter zonder sproeier. De bladeren moeten zo droog mogelijk blijven om infectie met bacterievuur (een schimmelziekte die grote schade kan toebrengen aan tomaten) te voorkomen of te verhinderen.
Tomaten strippenTomaten strippen

Verwijder zijscheuten in de bladoksels zo vroeg mogelijk

Tomatenplant op een bamboestokTomatenplant op een bamboestok

Bind de tomatenplant voortdurend vast aan een steunbalk, gespannen draden of touwtjes.

Tomaten bemestenTomaten bemesten

Vanaf juni regelmatig bemesten met stikstof, bijvoorbeeld met vloeibare netelmest.

Samenvatting
 • Verwijder zijscheuten in de bladoksels zo vroeg mogelijk.
 • Laat maximaal twee scheuten per plant staan en bind ze voortdurend af.
 • Controleer op goede vruchtzetting en help indien nodig.
 • Vanaf juni regelmatig bemesten met stikstof.
 • Zorg voor een gelijkmatige watertoevoer.

Andere onderwerpen

Tomatenzaad oogstenTomatenzaad oogsten

Tomaten kunnen vrij gemakkelijk worden vermeerderd via zelfgeoogste zaden. De enige voorwaarde is dat er zaadstabiele rassen beschikbaar zijn die alle typische kenmerken onveranderd doorgeven aan de nakomelingen en die niet - zoals F1-hybriden - in de volgende generatie sterk splitsen en zeer inconsistente dochterplanten voortbrengen die meestal slechtere vrucht- en groeieigenschappen hebben.

Ontdek nu
Tomaten en paprika's voorgroeien op de vensterbankTomaten en paprika's voorgroeien op de vensterbank

In het vroege voorjaar (rond eind februari) kunnen vorstgevoelige groenten zoals tomaten, paprika's, aubergines of basilicum binnenshuis op een lichte vensterbank worden gekweekt.

Ontdek nu
Tomaten oogsten en de oogst verzorgenTomaten oogsten en de oogst verzorgen

In augustus is de tomatenoogst in volle gang. Om de ontwikkeling van gezonde en smakelijke vruchten tot het einde van het seizoen te garanderen, zijn nu verschillende verzorgingstaken nodig.

Ontdek nu