Niewsbrief

Tuinjaar

Tomaten oogsten en de oogst verzorgen

In augustus is de tomatenoogst in volle gang. Om de ontwikkeling van gezonde en smakelijke vruchten tot het einde van het seizoen te garanderen, zijn nu verschillende verzorgingstaken nodig.

Nodig:

  1. Gereedschap: kleine bloemenschaar of mes, gieter met afneembare sproeier, handschudder, hark.
  2. Accessoires: oogstcontainer, organische meststof (voor het strooien), betere netelvloeistof voor het besproeien.

Instructies

  • Om voor een goede beluchting te zorgen en zo schimmelziekten te voorkomen, vooral in de kas of onder andere beschermende overkappingen, moeten de planten van onderen worden ontbladerd, zodat de opstand niet te dicht is. Dit kan meestal heel goed met de handen worden gedaan; maar de scheuten mogen niet worden beschadigd door het langdurig afscheuren van bladeren. Als de bladeren gezond zijn, laat u ze gewoon op de grond onder de planten liggen als mulch.
  • Kijk uit voor vloek. Verwijder aangetaste bladeren en vruchten onmiddellijk uit de stand en gooi ze bij voorkeur bij het huisvuil. Als een warme, vochtige periode (waarin de schimmelziekte zich bijzonder goed verspreidt) wordt gevolgd door weer droog weer, herstellen de planten zich vaak en produceren ze gezonde vruchten.
  • Van de bloesems die vanaf het midden van de maand verschijnen, rijpen tot de herfst geen aromatische vruchten meer. Verwijder daarom voortaan de nieuwe bloempluimen met een mes of een schaar, zodat de plant al haar energie in de bestaande vruchten kan steken. Als de plant al erg groot is (stoktomaten kunnen gemakkelijk 2,5 m en meer hoog worden), kan ook de hele top worden afgeknipt - waarbij één of twee bladeren boven de laatste gewenste bloeiwijze overblijven. De plant zal dan niet meer in de hoogte groeien en bijgevolg geen nieuwe bloempluimen meer produceren.
  • Regelmatig blijven bemesten en - om te voorkomen dat de vruchten openbarsten - zorgen voor een zo gelijkmatig mogelijke watertoevoer. De beste meststof is vloeibare mest van brandnetel of smeerwortel, die rechtstreeks aan de voet van de planten wordt gegoten met behulp van een kruik zonder spuit; als alternatief kan een organische meststof met stikstof en kalium op de grond rond de plant worden gestrooid, lichtjes worden ingewerkt met een hark of cultivator en vervolgens worden besproeid.
  • De beste tijd om tomaten te plukken is twee tot drie dagen nadat de schil helderrood, oranje of geel is geworden, afhankelijk van de variëteit. Overtollige oogst kan het best bij kamertemperatuur worden bewaard; in de koelkast blijven de vruchten langer stevig, maar verliezen ze snel hun smaak.
  • Het juiste rijpingstijdstip voor groene tomatenrassen kan worden herkend aan het feit dat de vruchten iets meegeven wanneer er voorzichtig op wordt gedrukt en oranje of geel kleuren aan de basis van de steel - afhankelijk van het ras.
  • Boven de basis van de vruchtsteel bevindt zich een zogenaamd vooraf bepaald breekpunt; herkenbaar aan een kleine, verdikte knik. Om te oogsten, druk lichtjes tegen deze bocht. Wanneer de tomaat rijp is, laat de vruchtsteel precies op dat punt los en blijven de kelkbladeren aan de vrucht, die langer kan worden bewaard.

Ga door met het regelmatig bemesten van tomatenplanten

Maak de rijpe tomaten, inclusief de kelkbladeren, voorzichtig los van de langere pluimen.

Ondiepe oogstcontainers zijn zeer geschikt

Andere onderwerpen

In het vroege voorjaar (rond eind februari) kunnen vorstgevoelige groenten zoals tomaten, paprika's, aubergines of basilicum binnenshuis op een lichte vensterbank worden gekweekt.

Ontdek nu

Tomaten kunnen vrij gemakkelijk worden vermeerderd via zelfgeoogste zaden. De enige voorwaarde is dat er zaadstabiele rassen beschikbaar zijn die alle typische kenmerken onveranderd doorgeven aan de nakomelingen en die niet - zoals F1-hybriden - in de volgende generatie sterk splitsen en zeer inconsistente dochterplanten voortbrengen die meestal slechtere vrucht- en groeieigenschappen hebben.

Ontdek nu