Niewsbrief

Tuinjaar

Oogst pruimen, zomerperen en eerste appels

Nu rijpt het fruit in grote overvloed in de tuin: wekenlang kunnen bijvoorbeeld pruimen, perziken, abrikozen en mirabellen worden geoogst, evenals de eerste appelen en peren.

Noodzakelijke accessoires:
Containers om te oogsten, ladder, gereedschap om te oogsten (fruitplukker met lange steel, plukschort, ladderhaak), indien nodig steunen om te buigen, volledig afgehangen takken, indien nodig gereedschap om het fruit te verwerken of te bewaren.

Instructies

  • In augustus zijn de eerste appels rijp (de bekendste "augustusappel" is de "klare appel"). De vruchten kunnen het best vers van de boom worden gegeten of onmiddellijk tot gelei of compote worden verwerkt, aangezien ze slechts maximaal twee weken kunnen worden bewaard.
  • Ontdek perziken en abrikozen niet te vroeg; hoe langer ze aan de boom kunnen rijpen, hoe beter hun aroma en smaak. Dit is wat het grote verschil maakt met gekocht fruit, dat meestal onrijp wordt geoogst!
  • Kornkersen mogen pas worden geoogst als de vruchten donkerrood zijn geworden.
  • Oogst zomerperen vroeg; volledig rijpe vruchten worden snel melig. Als vuistregel geldt dat zodra de eerste peren vanzelf loskomen, de andere klaar zijn om geoogst te worden.
  • Bij de vroege rassen "Bühler Frühzwetsche" of "Ersinger" zijn de eerste pruimen en pruimen al in juli rijp; de meeste andere rassen komen pas in augustus. De vruchten rijpen geleidelijk; pluk verschillende keren en test het optimale oogsttijdstip door de vruchten te persen. Rijpe vruchten geven iets mee wanneer ze worden ingedrukt; de schil moet nog stevig en mollig zijn. Het juiste pluktijdstip hangt ook af van het beoogde gebruik en de smaakvoorkeuren: Hoe langer de vruchten aan de boom hangen, hoe zoeter maar minder sappig ze worden (en zijn dan bijvoorbeeld uitstekend geschikt om pruimenjam van te maken). Vroeg geoogste pruimen bevatten meer verfrissend fruitzuur en zijn sappiger - ideaal om vers te eten of om gebak mee te bakken.
  • De oogsttijd voor mirabellen begint rond half augustus. De vruchten rijpen geleidelijk (zoals pruimen en pruimedanten), dus pluk de boom verschillende keren. Alleen volledig rijpe, goed gekleurde vruchten oogsten; onrijpe vruchten hebben nog niet het volle mild-zoete aroma en laten slecht los van de pit. Mirabellen moeten snel na de oogst worden gegeten of verwerkt, omdat de vruchten slechts korte tijd kunnen worden bewaard. Ze zijn geschikt voor het maken van compote, jam, sap of likeur, maar ook voor het inmaken. Het invriezen van mirabellen wordt afgeraden omdat ze dan sterk aan kwaliteit inboeten.
  • Voor bomen die volledig bedekt zijn en waarvan de takken door het gewicht van de vruchten naar beneden buigen, moet een steun worden aangebracht. Plaats stevige palen met een opgevuld kruisstuk bovenaan onder de takken in kwestie; als de grond zacht is, gebruik dan planken of platen om te voorkomen dat ze wegzakken. Grotere takken met een geschikte vork zijn ook goede steunen.

Appels plukken met een draaiende beweging van de hand

Oogst perziken pas wanneer ze volledig rijp zijn

Voor pruimen, test het optimale oogsttijdstip door de vrucht te persen