Niewsbrief

Tuinjaar

Zaai tweejarige bloemen

In juni worden de zogenaamde tweejarigen gezaaid, zoals baardanjer, teunisbloem, klokjesbloem, guldenroede, stokroos of vingerhoedskruid. Ze vormen aanvankelijk alleen dit jaar bladeren, overwinteren met een rozet van bladeren en bloeien in de zomer van het volgende jaar.

Nodig:

 1. Zaden: gezonde, kiemkrachtige zaden van tweejarige bloemen, zoals baardanjer, teunisbloem, klokjesbloem, guldenroede, stokroos of vingerhoedskruid. Gereedschap: gieter met zo fijn mogelijke sproeinevel ("kasgieter"), grondzeef met kleine maaswijdte (ongeveer 4 mm).
 2. Toebehoren: groeimedium van goede kwaliteit en bij voorkeur turfvrij (kokosvezelmedium, aangekocht of zelfgemengd groeimedium), zaaibakken (ondiepe zaaibakken, groeiplaten, kleine potten, opbollende potten, zelfgemaakte potten van krantenpapier), afdekmateriaal voor de bakken (doorzichtige folie of foliezakken, grotere huishoudelijke elastiekjes of geschikte glasplaten), plantetiketten.

Instructies

 • Vul de zaaiplaten of -dozen met losse, fijn verkruimelde zaaigrond. Vul het substraat losjes tot aan de rand en strijk het glad, druk het lichtjes aan met de hand of met een stuk hout en besproei het goed met een fijne nevel voordat u gaat zaaien, want later besproeien kan ertoe leiden dat de zaden worden weggespoeld.
 • Verdeel de zaden zo gelijkmatig mogelijk en zorg ervoor dat geen zaden elkaar overlappen of erg dicht op elkaar zitten. (Dit werkt goed als ze worden verspreid door ze zachtjes tegen het zaadzakje te tikken). De zaailingen ontwikkelen zich beter als ze genoeg ruimte hebben. Ze groeien meestal sneller, zijn gezonder en ontwikkelen een sterker wortelstelsel.
 • Donkere kiemers (planten waarvan de zaden alleen ontkiemen bij voldoende duisternis of waarbij de ontkieming wordt geremd door licht) overschrijf ze na het zaaien met een dun laagje aarde; lichte kiemers (planten die naast de gebruikelijke factoren water, warmte en zuurstof licht nodig hebben om te ontkiemen) slechts licht aandrukken.
 • Markeer het zaaien met het lege zaadzakje of een etiket.
 • Het zaaibakje afdekken om het vocht dat nodig is voor het ontkiemen, alsook de hoge vochtigheidsgraad na het ontkiemen, op peil te houden. Transparante folie of foliezakken - over de bak gespannen en met een elastiekje vastgezet - of een glasplaat zijn hiervoor geschikt, waarbij de laatste moet worden verwijderd nadat de kieming heeft plaatsgevonden, terwijl folie tot op zekere hoogte kan "meegroeien".
 • Zet de potten in de kas of buiten op een beschutte plaats; ze mogen bijvoorbeeld niet worden blootgesteld aan hevige regen, waardoor zaden en grond kunnen uitspoelen, of aan intens zonlicht, waardoor de grond snel zou uitdrogen. Zodra de kieming heeft plaatsgevonden, moet ook worden gezorgd voor bescherming tegen slakken.
 • De ontkieming verloopt meestal vrij snel, zodat de jonge planten al na drie tot vier weken kunnen worden verspeend in afzonderlijke potten (en in september op hun definitieve plaats in de tuin kunnen worden gezet).

Botanische excursie

Onder de kruidachtige, d.w.z. niet-houtachtige planten, zijn er drie grote groepen:

 • Bij de jarige planten vindt de volledige levenscyclus - van de kieming tot de vorming van het nieuwe zaad - plaats binnen één vegetatieperiode. Na de rijping van het zaad of bij de eerste vorst sterven deze planten af. Veel soorten kunnen zichzelf uitzaaien; de in dat jaar gevormde zaden overwinteren dus in de bodem en ontkiemen - zonder verdere actie - in het volgende voorjaar of de volgende zomer.
 • Biizaadplanten worden gedefinieerd door het feit dat hun levenscyclus zich uitstrekt over twee vegetatieperioden. In het eerste jaar groeien ze zuiver vegetatief, d.w.z. ze produceren alleen wortels en bladeren, en overwinteren gewoonlijk met een bovengrondse rozet van bladeren. In het tweede jaar komen ze in de generatieve fase, d.w.z. ze produceren bloemen en zaden. Nadat de zaden zijn gerijpt, sterven deze planten, maar tegen die tijd hebben ze al voor voldoende nakomelingen gezorgd door zelfzaaiing.
 • De overblijvende kruidachtige planten worden ook wel vaste planten genoemd. Ze zijn winterhard in onze breedtegraden en houden vele jaren stand. Ze worden minder vermeerderd door zaden dan vegetatief door uitlopers, stekken of splitsingen.

Gelijkmatig zaaien in zaaibak of bord

Zeef het zaad dun met aarde

Bloei in het tweede jaar (mullein)