Niewsbrief

Tuinjaar

Rozen klaarmaken voor de winter

In de herfst moet er nog wat werk worden verricht in het rozenperk: Om de oculatieplaats tegen strenge vorst te beschermen, moeten lange scheuten worden opgestapeld en zo nodig ingekort.

Het is nodig:

 1. Gereedschap: Bypass-schaar met korte, gebogen bladen ("rozenschaar"), spade, graafvork of schop voor het ophopen.
 2. Toebehoren: vorstbeschermingsmateriaal voor stamrozen (vliesdoek, jutezakken, jute), bindgaren.

Instructies

 • Snoei in de herfst rozen slechts zo weinig als nodig is, omdat vorst en ziekten ongehinderd kunnen binnendringen in open sneden. Snoeien voor de winter zou ook te veel knoppen verwijderen, die ervoor zorgen dat de roos in het voorjaar doorschiet, zelfs na eventuele vorstschade. De eigenlijke rozensnoei gebeurt in de lente - als de forsythia in bloei staan.
 • Snoei rozen die in de zomer sterk gegroeid zijn alleen als het risico bestaat dat de scheuten afbreken bij herfststormen of onder sneeuwbelasting Dit geldt met name ook voor hoogstammige rozen waarvan de kronen dreigen af te breken.
 • Verwijder zieke (bv. meeldauw) en wilde scheuten.
 • Snoei dikke, oude scheuten van klimrozen dicht bij de grond terug. Dit verjongt de struiken en leidt in het voorjaar tot krachtige nieuwe scheuten.
 • Vanaf het einde van de maand, geënte rozen (zowel gevestigde als vers geplante) op een hoopje zetten. De entplaats moet worden afgedekt met een hoopje grond van ongeveer 15 cm hoog en dus goed worden beschermd tegen vorst. Gebruik waar mogelijk de omringende beddinggrond, op zware, leemachtige grond kan het beste compost worden gebruikt. Gebruik geen turf; dit is te zuur en droogt sterk uit wanneer er geen regen valt - en mag in het algemeen alleen in uitzonderlijke gevallen in de tuin worden gebruikt (moerasplanten).
 • Stamrozen waarvan het oculatiepunt direct onder de kroon ligt, kunnen het beste worden ingeklapt, plaats de kroon in een kleine kuil (pin hem eventueel vast met een haakje, bijvoorbeeld een takvork) en bedek de basis van de takken met aarde tot een hoogte van ongeveer 10 cm. Merk op dat dit slechts in één richting kan worden gedaan, over de kegel aan de basis van de stam - niet er vandaan. De kegel steekt enkele centimeters boven de grond uit en is de snede die is gemaakt toen de onderstam (stam) werd gekweekt.
 • Als alternatief kunt u de kroontjes van stamrozen (of alleen het gedeelte waar het oculatiepunt zit) omwikkelen met vliesdoek of jute.
 • Wilde rozen en andere bijzonder vorstbestendige rozen (bijvoorbeeld Rosa alba) hoeven niet getuft te worden.
 • Rozen zijn over het algemeen minder winterhard als ze niet in een perk maar in containers worden geplant. Daar is de wortelruimte beperkt en worden sterke temperatuurschommelingen minder goed opgevangen dan in de grond van een perk. De potten kunnen zonder problemen buiten overwinteren, maar mogen nooit in een schotel worden geplaatst. Plaats ze eventueel enigszins beschut onder struiken en **bedek ze met jute, een kokosmat of soortgelijk materiaal ** om sterke temperatuurschommelingen te verzachten.
 • Alle rozen moeten nu nog maar weinig water krijgen en niet meer bemest worden.

Kort in de herfst alleen scheuten in die te lang zijn geworden,

... onder andere omdat sommige heesterrozen tot ver in de herfst bloeien

Bescherm de oculatieplaats tegen vorst door ze op te stapelen

Andere onderwerpen

De meningen over de juiste manier om rozen te snoeien zijn even uiteenlopend als - vaak - fel omstreden. Maar wat het juiste tijdstip betreft, bestaat er tenminste een eenvoudige, vrij objectieve regel uit de Fenologische Tuinkalender (waarmee data voor regelmatig tuinieren kunnen worden vastgesteld op basis van natuurverschijnselen): Rozen worden gesnoeid in de lente, als de forsythia in bloei staat.

Ontdek nu

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu

Veel schimmelziekten kunnen alleen preventief of zeer vroeg na besmetting met succes worden bestreden. Rozen moeten daarom nu al op aantasting worden gecontroleerd en zo nodig preventief worden behandeld. Deze maatregel is des te belangrijker als de planten vorig jaar zijn aangetast en de infectiedruk nu vermoedelijk hoog is - als gevolg van de schimmelsporen die de winter hebben overleefd.

Ontdek nu