Niewsbrief

Tuinjaar

Zet vorstgevoelige potplanten weg

Niet winterharde (maar wel meerjarige) potplanten zoals hibiscus, bougainvillea, engelentrompet (datura) of oleander moeten tijdig vóór de eerste strenge vorst naar binnen worden gehaald en in een lichte, koele ruimte worden gezet om te overwinteren.

Uitrusting:

 1. Gereedschap: snoeischaar met smalle, puntige bladen, sproeier of spuitfles voor gewasbeschermingsmaatregelen.
 2. Accessoires: geschikte bestrijdingsmiddelen (bv. zachte zeep zonder additieven), vliesdoek, transporthulpmiddelen voor grote, zware kuipen (handwagen, onderzetter op wieltjes of draagriem).

Instructies

 • Zet de planten zo laat mogelijk binnen, aangezien de omstandigheden (licht, temperatuur, vochtigheid) buiten meestal beter zijn dan in de vaak nogal provisorische winterverblijven. Vaak worden de eerste nachten met lichte vorst gevolgd door een periode van milder weer voordat de permafrost intreedt. Als het maar een beetje vriest, bedek de planten dan met vliesdoek; dit compenseert ongeveer twee graden onder nul. Bescherm ze tegen regen, geef ze slechts mondjesmaat water en bemest ze niet.
 • Potplanten uit de tropen (hibiscus, banaan of bougainvillea) zijn het gevoeligst en moeten naar binnen worden gehaald zodra de temperatuur onder 0 °C zakt.
 • Lanten uit het Middellandse-Zeegebied (oleander, citrusplanten of sierlelies) kunnen temperaturen tot ongeveer -5 °C verdragen; lichte vorst verhoogt zelfs hun vitaliteit en decimeert eventueel aanwezig ongedierte. Als deze temperaturen echter verscheidene nachten aanhouden, moet u de planten wegzetten.
 • Fig, laurier en olijfboom verdragen gewoonlijk vorst tot -10 °C en hoeven pas laat in winterverblijven te worden gezet.
 • Als u niet winterharde kuipplanten koopt, bedenk dan waar ze kunnen overwinteren. De optimale plaats is licht (omdat de wintergroene planten blijven fotosynthetiseren) en koel (zodat de planten in een rustfase komen en, indien mogelijk, stoppen met groeien). Gemiddeld ligt de optimale temperatuur tussen 5 en 15 °C. De algemene regel is: hoe warmer de planten overwinteren, hoe lichter ze moeten staan.
 • Loofwassende soorten zoals plumbago, vijg of bosanemoon kunnen ook in een donkere kelder of trappenhuis bij 0 tot 5 °C worden gezet.
 • Als er geen geschikte winterverblijven beschikbaar zijn voor grote potplanten, kunt u beter bij kwekerijen informeren dan de planten op een ongeschikte plaats te zetten, waar ze beschadigd kunnen worden. Veel bedrijven bieden een "overwinteringsdienst" aan, die het verzamelen, overwinteren, verzorgen en terugbrengen van de planten omvat.
 • Voordat u ze wegzet, verwijder verwelkte, verdroogde of beschadigde delen van de plant, evenals jonge, dunne, onrijpe scheuten. Laat de kluit van tevoren uitdrogen; grote potplanten zijn dan gemakkelijker te vervoeren omdat ze lichter wegen.

Bescherm robuustere planten met vliesdoek en zet ze zo laat mogelijk weg.

Vijgenbomen kunnen temperaturen tot -10 °C verdragen en kunnen pas laat in het seizoen naar hun winterverblijf worden verplaatst.

Zet geraniums weg voor de eerste zware vorst

 • Snoei de planten alleen terug als het in de winterkwartieren erg druk wordt en de planten zouden concurreren om licht. (Het eigenlijke snoeien volgt pas aan het eind van de winter of in het voorjaar, wanneer u kunt zien welke scheuten zijn uitgedroogd of door ongedierte zijn aangetast).
 • De kronkelanemoon, de engelentrompet, het vogelkersje of de fuchsia mogen iets meer worden gesnoeid, omdat ze in het voorjaar sterk uitlopen; de granaatappel, de passiebloem en de plumbago mogen slechts een beetje worden gesnoeid; madeliefjes, geraniums en palmen mogen helemaal niet worden gesnoeid. Snoei alleen de oude scheuten van de oleander weg - een strengere snoei zou de bloemknoppen verwijderen die al gevormd zijn voor het volgende jaar.
 • Voordat u de planten wegzet, moet u ze zeer zorgvuldig controleren op aantasting door ongedierte. Ongedierte zoals bladluizen of spintmijten mogen in geen geval worden "binnengebracht" in de winterverblijven, omdat ze zich daar snel zouden vermenigvuldigen en andere planten zouden aantasten. Als er ongedierte aanwezig is, verwijdert u het zo goed mogelijk voordat u de planten wegzet en controleert u de planten in de winterverblijven nog enige tijd op nieuwe aantasting door pas uitgekomen of over het hoofd geziene diertjes. Loofluizen kunnen het gemakkelijkst worden verwijderd met een oplossing van zuivere zachte zeep, die met een eenvoudige plastic spuitfles wordt aangebracht.
 • Niet bemesten en beperkt water geven in de winterkwartieren. Bij overwintering in het donker is bijna helemaal geen water geven nodig. Geef alleen een beetje water als de kluit erg droog is.
 • Nu ook de niet winterharde kruiden zoals ananassalie, citroenverbena of zoet kruiskruid binnenhalen. Voor deze planten wordt een lichte overwintering aanbevolen, omdat een kleine hoeveelheid tijdens de winter geoogst kan blijven worden en sommige soorten (bijvoorbeeld ananas- of meloensalie) pas in november bloeien.

Zet gevoelige planten weg voor de eerste vorst; een kruiwagen is geschikt voor zware potten

De converteerbare anemonen kunnen worden teruggesnoeid voordat ze worden opgeborgen

Snij oleander niet, anders worden de nieuwe bloemknoppen verwijderd