Niewsbrief

Tuinjaar

Vaste planten verdelen en verplanten

Met uitzondering van de pas bloeiende en de late herfst vaste planten, kunnen vaste planten die te dicht opeengepakt of te oud zijn, nu worden gedeeld en op een nieuwe plaats geplant. Een typisch teken van veroudering is dat de nieuwe scheuten vooral aan de randen worden gevormd en de struik aan de binnenkant kaal wordt; bovendien nemen de bloeicapaciteit en de groeikracht af.

Het is nodig:

  1. Gereedschap: graafvork, schop, spade of mes, schaar met korte bladen ("rozenschaar"), plantschoffel of spade.
  2. Accessoires: opvangbak voor stenen of onkruid, fijne composteerbak of doorworpzeef, gieter, werkhandschoenen, rijpe compost, hoornschaafsel of andere organische meststof.

Instructies

  • Knip de bovengrondse delen van de plant vlak boven de grond af.
  • Haal de vaste plant voorzichtig op met een spitvork en schud de losse grond van de wortels.
  • Scheid grote en stevig gegroeide wortelkluiten met een spade; voor kleinere planten is een mes beter geschikt. Ondiepe of losse wortelkluiten (bv. van meerjarige zonnebloemen) kunnen gewoon met de handen uit elkaar worden getrokken.
  • Wanneer u dit doet, verwijder dan zorgvuldig onkruid met wortels, zoals aars of kweekgras, uit de wortelkluit, zodat ze niet worden vermeerderd met de nieuw geplante vaste planten in de tuin. Het is het beste om ze in de vuilnisbak voor organisch afval te gooien.
  • Snijd de wortels van de vaste planten af met een schaar of een mes - dit stimuleert meestal een sterkere nieuwe groei.
  • Steek de helft (of een deel in het geval van grote kluiten) van de vaste plant terug in het plantgat of de nieuwe standplaats, samen met wat rijpe, bij voorkeur gezeefde compost, hoornschaafsel of een andere organische meststof. Het plantgat moet iets groter zijn dan de stek, zodat de wortels verticaal in de grond kunnen doordringen. Goed aandrukken met beide handen en goed afspoelen.
  • Bij oude vormsnoeiheesters die van binnen al kaal zijn, alleen de buitenste stukken herplanten en de binnenste stukken beter op de compost zetten.
  • Geef de komende weken bij zonnig en droog herfstweer regelmatig water, zodat de pas geplante vaste planten snel en goed wortelen en zo zonder problemen de winter doorkomen.

Trek losse wortelkluiten uit elkaar met je handen

Snij grote, stevig gegroeide balen door met een scherpe spade

Plaats de secties op verschillende plaatsen

Andere onderwerpen

Naast de herfst is ook de lente een geschikte tijd om vaste planten te planten. Voor sommige soorten is dit de enige aanbevolen tijd: Grassen, varens of laatbloeiende vaste planten zoals herfstchrysanten moeten eerst een jaar lang goed kunnen wortelen voordat ze hun eerste winter ingaan.

Ontdek nu

Voordat de eerste vaste planten beginnen uit te lopen, moet het vaste plantenbed worden "opgeruimd". De plantenresten van het vorige jaar moeten nu worden verwijderd om ruimte, licht en lucht te scheppen voor de nieuwe scheuten. Ze hebben hun doel gediend tijdens de winter: Ze hebben vogels gevoed, onderdak geboden aan insecten, de vaste planten beschermd tegen de vorst en, last but not least, de wintertuin versierd.

Ontdek nu

De vroege herfst is de ideale tijd voor het planten van de meeste vaste planten. De planten hebben hun bovengrondse groei grotendeels voltooid en kunnen nu een verandering van plaats veel beter verdragen dan tijdens het groeiseizoen het geval zou zijn. Bovendien is de grond nu nog warm, zodat de planten snel groeien en tegen de winter goed geworteld zijn.

Ontdek nu