Niewsbrief

Tuinjaar

Gesneden rozen

De meningen over de juiste manier om rozen te snoeien zijn even uiteenlopend als - vaak - fel omstreden. Maar wat het juiste tijdstip betreft, bestaat er tenminste een eenvoudige, vrij objectieve regel uit de Fenologische Tuinkalender (waarmee data voor regelmatig tuinieren kunnen worden vastgesteld op basis van natuurverschijnselen): Rozen worden gesnoeid in de lente, als de forsythia in bloei staat. In deze periode begint de knopvorming en is er geen vrees meer voor zware vorst. Deze datum is "geschikt" voor alle regio's en klimaatzones, aangezien hij niet aan een vaste datum is gebonden, maar uitsluitend afhangt van het heersende microklimaat.

U hebt nodig:

 1. Gereedschap: scherpe bypass-scharen met korte bladen ("rozenscharen").
 2. Accessoires: doornbestendige werkhandschoenen, opvangbak voor maaisel.

De belangrijkste regels voor het snoeien van rozen in het voorjaar

 • Let op voor alle hieronder beschreven snoeimaatregelen: Hoe meer u terugknipt, hoe sterker de nieuwe scheuten zullen zijn.
 • Om kneuzingen en verwondingen aan de plant te voorkomen, Gebruik alleen een goede, scherpe schaar met schone bladen.
 • Knip indien mogelijk ongeveer 5 mm boven een goed ontwikkeld oog (knop) dat naar buiten wijst. Dit leidt tot een goede plantstructuur en bevordert de uitbloei.
 • Snijd perkrozen af op drie tot vier ogen (dit komt overeen met ongeveer 10 tot 15 cm).
 • Eenbloemige heesterrozen moeten voor ongeveer een derde worden teruggesnoeid en in vorm worden gesnoeid.
 • Bloeiende heesterrozen moeten na de belangrijkste bloeiperiode in de zomer worden gesnoeid: verwijder de verwelkte bloemen met drie tot vier bladeren. Dit bevordert de vorming van nieuwe bloemen.
 • Klimrozen moeten pas gesnoeid worden vanaf het tweede of derde groeijaar, als de plant ongeveer 2 m hoog is. Vervolgens moet worden voorkomen dat de scheuten steil omhoog groeien, zich nauwelijks vertakken en te lang worden. De roos zal dan alleen bloeien in het bovenste gedeelte en verouderen in het onderste gedeelte - waar de bloemen kunnen worden bekeken en van hun geur kan worden genoten. **Kort te lange scheuten in en verwijder regelmatig oude scheuten volledig. Maar even belangrijk als het snoeien is het correct opkweken van klimrozen: het zo horizontaal mogelijk binden van de scheuten vertraagt hun groei, leidt tot een toename van de ontwikkeling van zijscheuten en dus tot de vorming van bloemen die over de hele plant verdeeld zijn.
 • Strongroeiende ramblerrozen hoeven in het voorjaar niet regelmatig gesnoeid te worden. Storende of te lange scheuten kunnen na de bloei in de zomer beter worden afgeknipt of opgebonden.
 • Lager groeiende ramblerrozen, die bijvoorbeeld op kleinere rozenbogen of een rozenscherm worden geplaatst, moeten regelmatig worden uitgedund, zodat het gewicht van de plant niet te groot wordt. Dit gebeurt door jaarlijks de drie en meer jaar oude scheuten te verwijderen en in het algemeen te lange scheuten in te korten om de gewenste vorm te behouden.
 • Voor grondrozen is het voldoende om dode scheuten of oude bloeiwijzen te verwijderen. Gebruik indien nodig een heggenschaar om de hoogte in vorm te brengen
 • Voor alle rozen die regelmatig gesnoeid worden, geldt het volgende: Knip in het voorjaar te oude en wilde scheuten die de groeiwijze belemmeren weg en verwijder dood hout.
 • Snoei rozen die in het voorjaar geplant zijn terug tot ongeveer 15 cm na het opstapelen. Dit vermindert het waterverlies door verdamping, waardoor de plant beschermd wordt tegen schade door droogte en bevordert tevens de wortelontwikkeling. Na een herfstbeplanting wordt er niet gesnoeid, maar pas weer in het volgende voorjaar.
 • Het voortdurend verwijderen van uitgebloeide bloemen bevordert de herbloei bij veel soorten, soms tot laat in de herfst. Als de rozen echter rozenbottels moeten vormen die in de herfst en winter nog versieren, mogen de uitgebloeide bloemen niet worden verwijderd.

Andere onderwerpen

In de herfst moet er nog wat werk worden verricht in het rozenperk: Om de oculatieplaats tegen strenge vorst te beschermen, moeten lange scheuten worden opgestapeld en zo nodig ingekort.

Ontdek nu

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu

Veel wilde rozen, zoals appel-, aardappel- of hondsroos, produceren na de bloei rozenbottels, die in de nazomer en de herfst rijpen. De rozenvruchten hebben een zeer hoog vitamine C-gehalte en kunnen worden verwerkt tot heerlijke jam, sap of puree wanneer ze vers zijn, of tot verfrissende en heilzame thee wanneer ze gedroogd zijn.

Ontdek nu

Als planten binnen dezelfde vegetatieperiode een tweede keer bloeien, wordt dit remontage genoemd. Deze herbloei wordt gestimuleerd of kan worden bevorderd door passende snoeiwerkzaamheden.

Ontdek nu