Niewsbrief

Tuinjaar

Vroege aardappelen

Begin maart is de tijd om te beginnen met het forceren van vroege aardappelen. Deze maatregel vervroegt de oogst met tot 14 dagen en leidt ook tot een hogere opbrengst, deels omdat de voorgekiemde aardappelen reeds dikkere knollen hebben dan die welke niet zijn voorgekiemd wanneer de Phytophthora uitbreekt - wat vaak niet te vermijden is. De precieze keuze van de datum hangt af van de geplande plantdatum en moet vier tot vijf weken daarvoor zijn (meestal de tweede week van april).

Het is nodig:

  1. Planten: gezonde, stevige aardappelknollen.
  2. Gereedschap en toebehoren: geschikte bak (platte dozen, eierdoosjes, zaaiplaten met voldoende grote kamers), transparante folie indien nodig en scherp (keuken)mes.

Instructies

  • Selecteer gezonde, vastkokende aardappelen.
  • Plaats ze in ondiepe kisten, eierdoosjes of pootplaten en zorg ervoor dat het deel met de meeste ogen naar boven wijst (en het deel met de "navel", het aanhechtingspunt aan de moederknol, naar beneden wijst). Als u de aardappelen in een laag kruimelige potgrond legt, zullen zich reeds baardwortels vormen, die bij het later uitplanten onmiddellijk verder zullen groeien en voor een verdere voorsprong in de groei zullen zorgen.
  • Op een lichte (niet zonnige), luchtige plaats bij 12 tot 15 °C plaatsen. Afdekken met een transparante folie helpt tegen uitdrogen in een zeer luchtdroge ruimte.
  • Onder invloed van licht worden de knollen - door de vorming van chlorofyl - nu groen en beginnen ze te spruiten: dat wil zeggen dat er spruiten uit de ogen beginnen te groeien. Voldoende licht is bijzonder belangrijk opdat de spruiten kort en sterk blijven en niet afbreken wanneer ze later worden geplant. **Op twee of drie na alle sterke scheuten verwijderen, zodat alle kracht van de knol in de geselecteerde spruiten kan vloeien. De aardappelknollen zelf zullen verwelken en verschrompelen in de loop van de weken.
  • Om zeldzame variëteiten gemakkelijk te vermeerderen, verdeelt u grotere aardappelknollen in verschillende stukken - zodat elk stuk ten minste twee ogen heeft. Om ervoor te zorgen dat de wond voldoende kan verkurken en zo de knol tegen uitdrogen of rotten te beschermen, moet deze maatregel tijdig vóór het ontkiemen worden uitgevoerd en moeten de knollen tot het forceren bij ongeveer 10 °C worden bewaard.
  • **Plant de gekiemde aardappelen dan in april in het bed.

Zet de aardappelen op een lichte plaats om te broeien.

Gedreven aardappelen met korte, stevige spruiten

Plant de gekiemde aardappelen dan in april in het bed.

Andere onderwerpen

Het juiste tijdstip om aardappelen te oogsten hangt af van vele factoren (ras, rijpingsgroep, bodem, weer en gezondheid van de plant), maar heeft op zijn beurt een grote invloed op de smaak en de bewaarbaarheid van de aardappelen - en niet in de laatste plaats, natuurlijk, op de opbrengst. Als vuistregel geldt: oogst de aardappelen ongeveer 14 dagen nadat het loof boven de grond is afgestorven.

Ontdek nu

Als het aardappelonkruid uit de grond komt, kun je beginnen met aarden. Het doel van deze werkzaamheden is de knolvorming te bevorderen, de grond los te maken en onkruidgroei te voorkomen. Het voorkomt ook dat nieuwe dochterknollen uit de grond groeien en vervolgens groen en oneetbaar worden door blootstelling aan licht. Als alternatief kan het aardappelbed ook met mulch worden bedekt.

Ontdek nu

De eerste aardappelen kunnen begin april worden gepoot: eerst de vroege rassen die eventueel in maart zijn voorgekiemd. De grondtemperatuur moet ten minste 7 °C bedragen voor voorgekiemde en 10 °C voor niet-voorgekiemde knollen; de eerste oogst kan dan reeds in juli plaatsvinden.

Ontdek nu