Niewsbrief

Tuinjaar

Kamerplanten terugsnoeien en via stekken vermeerderen

In de afgelopen maanden met weinig licht en warme verwarmingslucht hebben veel kamerplanten te lange en zwakke scheuten ontwikkeld en moeten nu worden teruggesnoeid. Dit is nodig om weer een sterke en gedrongen groei te krijgen. De afgeknipte scheutpunten kunnen goed worden gebruikt als stekken voor het kweken van nieuwe planten.

U heeft nodig:

  1. Gereedschap: scherp mes of scherpe bloemenschaar met rechte bladen, zo nodig hout uitprikken.
  2. Toebehoren: bak voor de stekken (bronzen potten, kweekplaat, kleine bloempotten, kleine potjes), zwak bemest substraat (zaaigrond), doorzichtige foliezakken met huishoudelijke elastiekjes of overdekte kas.

Instructies

  • Het snoeien van kamerplanten is sterk afhankelijk van hun groeiwijze. De vuistregel voor soorten die groeien met bladhoudende, rechtopstaande of hangende scheuten is echter: Snoei lange en zwakke scheuten met ongeveer een derde tot de helft terug en snoei altijd terug tot aan de basis van een blad. Laat geen stompjes achter die kunnen uitdrogen.
  • 10 tot 14 dagen na het snoeien ** verpotten in verse grond met een langzaam vrijkomende meststof** (verpotten is slechts ongeveer om de twee jaar nodig).
  • Indien nodig ** stekken van de toppen van de scheuten ** Hier is het belangrijk om de juiste snede te maken, omdat dit een voorwaarde is voor (snelle) beworteling: de snede moet dicht bij de basis van een blad worden gemaakt, omdat de plant hier een wondweefsel (callus) op het snijvlak vormt, waaruit zich wortels kunnen ontwikkelen. De stek mag niet te veel bladeren hebben, anders zou het waterverlies via deze verdampingszones zeer groot zijn. Afhankelijk van de plantensoort zijn één tot drie paar bladeren gunstig, grote bladeren kunnen ook gewoon vanaf de top met een schaar en een mes doormidden worden geknipt.
  • Voor beworteling in een los, doorlatend, voedselarm substraat zetten, bijvoorbeeld in zwelpotten of kleine potjes gevuld met zaaigrond. Voor stekken van zacht weefsel moet een geschikt gat worden voorgeboord met een prikpen om knikken bij het prikken te voorkomen. Veel kamerplanten wortelen ook gewoon in water; plaats het stekje in een glas warm water, dat tot boven de bladbasis moet reiken.
  • Plaats op een lichte vensterbank.
  • Hoge luchtvochtigheid en warmte (bij voorkeur grondwarmte) bevorderen nu de groei. Om dit te doen, dek de stekken af met een doorzichtig foliezakje of plaats ze in een kleine broeikas. Op een koude ondergrond, bijvoorbeeld, plaats er een polystyreenplaat onder.
  • Zodra zich een kleine "wortelbaard" heeft gevormd, verpot de stekken - individueel of in groepjes, afhankelijk van de soort - in een grotere pot. **Kort de wortels voor het oppotten een beetje in met uw vingernagels om een goede vertakking te bevorderen.