Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Bessenstruiken planten

Bessenstruiken plantenBessenstruiken planten

Voor de meeste bessenstruiken - vooral de variëteit met blote wortel - is de herfst de optimale tijd om te planten. Op ruwe plaatsen is het echter beter om bramen in het voorjaar te planten. Een humusrijke, diepe bodem is optimaal voor de meeste soorten zacht fruit.

Het is nodig:

 1. Plant: Bessenstruiken (bij voorkeur stekkerklaar gesneden).
  Gereedschap: spade, spitvork, schop, transport- of kruiwagen, gieter met sproeier, eventueel bypassschaar met scherpe, schone, korte bladen ("rozenschaar").
 2. Accessoires: eventueel dichtgaas of zogenoemde woelmanden, mulchschijf van texon of kokos, bescherming van de stam (mat van houten latten of plastic hoes), werkhandschoenen, werkschoenen.
 3. Bodemtoevoegingsmiddelen, afhankelijk van de bodemgesteldheid: rijpe, gekruide compost, kalk, bentoniet, steenmeel, zo nodig bodemanalyse of snelle pH-test (verkrijgbaar in tuinmarkten).

Instructies

 • Voorwaarde is vriesweer en niet bevroren grond. Plant zo snel mogelijk om de struik overmatige droogtestress te besparen.
 • Geef de struiken één dag of enkele uren voor het planten water.
 • Als er geen kant-en-klaar snijproduct is gekocht of geleverd, snoei de struik dan terug ("plantsnoei") vóór het planten. Deze maatregel bevordert de groei, aangezien het waterverbruik na het planten tot een minimum wordt beperkt. Neem de scheuten voor ongeveer een derde terug; knip daarbij boven de knoppen af. Verwijder verder alle gebroken of beschadigde plantendelen (wortels, takken). Gebruik alleen een scherpe en schone schaar.
 • Bereid de grond voor of verbeter hem naar gelang van de behoeften van de respectieve plant: Zure bodems (behalve voor bosbessen of veenbessen bijvoorbeeld), zeer zanderige bodems verbeteren met humus of bentoniet, zeer kleiachtige of steenachtige bodems diep en grondig losmaken.
 • Graaf het plantgat voldoende groot, d.w.z. groter dan het bestaande wortelsysteem. Het is belangrijk dat de nieuw gevormde wortels in losse grond kunnen groeien.
 • Geen mest of kunstmest toevoegen bij het planten; dit zou een snelle (vezel)wortelontwikkeling belemmeren. Wel kan goed verteerde compost of steenmeel door de uitgegraven grond worden gemengd.
Plaats de struik in een voldoende groot plantgatPlaats de struik in een voldoende groot plantgat

Plaats de struik in een voldoende groot plantgat

Na het planten krachtig water gevenNa het planten krachtig water geven

Na het planten krachtig water geven

Voor aanplant in de herfst zijn bijvoorbeeld rode bessen geschikt.Voor aanplant in de herfst zijn bijvoorbeeld rode bessen geschikt.

Voor aanplant in de herfst zijn bijvoorbeeld rode bessen geschikt.

 • Plaats de struik in het plantgat en vul de grond op. Schud de struik tussendoor, zodat de grond zich vastzet en er geen holtes in het wortelgebied ontstaan. Vul het zo nodig met uw handen op.
 • Als er veel woelmuizen zijn, bedek het plantgat dan met een dichtmazig draadgaas voordat u de struik erin zet. Nadat u de grond hebt opgevuld, buigt u de uiteinden van het draad omhoog en sluit u deze strak over de bovenste wortels.
 • Trotseer de grond voorzichtig en geef grondig water met een gieter met sproeier. **Als de struik een beetje doorhangt, trek hem dan zo nodig weer omhoog.
 • Plant niet te diep. De regel is dat heesters zo diep worden geplant als ze in de kwekerij stonden - dit is te herkennen aan de kleur van de schors.
 • Opdat regen- en irrigatiewater - vooral in hellend terrein - zich beter kan ophopen in de wortelzone van de struik en daar wegsijpelt, vormt u een zogenaamde gietrand: een muurtje van aarde rond de plant.
 • Om de groei te bevorderen bedek de grond rond de struik met een laag mulch of een zogenaamde mulchschijf van Texon of kokos. De opkomst van onkruidgroei (en dus concurrentie om water en voedingsstoffen) wordt onderdrukt, het bodemklimaat in het wortelgebied wordt verbeterd en de verdamping van water uit de grond wordt sterk verminderd.

Andere onderwerpen

Mulch onder bessenstruiken en op boomschijvenMulch onder bessenstruiken en op boomschijven

Na de ijsheiligen moet een mulchlaag worden aangebracht onder alle bessenstruiken en -heggen, alsook onder fruitbomen. De grond is nu goed opgewarmd (een laag mulch vooraf zou het zonlicht weerkaatsen en de opwarming van de grond vertragen) en vanaf nu is het belangrijk om de grond vochtig te houden en de groei van onkruid te onderdrukken.

Ontdek nu
Houd bloeiende bessenstruiken vochtigHoud bloeiende bessenstruiken vochtig

Om in het voorjaar bij de bloeiende bessenstruiken het zogenaamde druppelen (het laten vallen van bloemen als natuurlijke reactie op ongunstige omstandigheden) te voorkomen, moet bij langdurige droogte water worden gegeven en moet de grond gelijkmatig vochtig worden gehouden.

Ontdek nu
Fruitbomen en bessenstruiken op ziekten controlerenFruitbomen en bessenstruiken op ziekten controleren

Veel ziekten in de boomgaard kunnen, als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen worden bestreden en de verspreiding ervan in de tuin kan worden voorkomen.

Ontdek nu