Niewsbrief

Tuinjaar

Mulch onder bessenstruiken en op boomschijven

Na de IJsheiligen moet een mulchlaag worden aangebracht onder alle bessenstruiken en heggen, alsmede onder de fruitbomen De grond is nu goed opgewarmd (een laag mulch vooraf zou het zonlicht weerkaatsen en de opwarming van de grond vertragen), en vanaf nu is het belangrijk om de grond vochtig te houden en de groei van onkruid te onderdrukken.

Het is nodig:

  1. Gereedschap: onkruidverdelger, platte snijder of pendelschoffel, schop, hark of riek voor het verspreiden van het mulchmateriaal, eventueel schaar voor het knippen van brandnetels of smeerwortel.
  2. Accessoires: transportwagen of container voor mulchmateriaal, container voor gewied onkruid, handschoenen.

Instructies

  • Voordat u de mulchlaag aanbrengt, verwijdert u al het onkruid van het gebied.
  • Geschikte mulchmaterialen zijn stro, schorscompost, bladeren, gemaaid gazon, gemaaide brandnetels of smeerwortel. Spreid een gelijkmatige dikke laag over de grond en blijf die de hele zomer vernieuwen, zodat de grond constant bedekt is en vochtig en rijk aan humus blijft. De mulchbedekking verhindert ook het opkomen van onkruid, dat zo niet met de gewassen kan concurreren. De grond blijft los en hoeft niet te worden geharkt - dit voorkomt schade aan de meestal ondiepe wortels van de bessenstruiken.
  • schorscompost of compost verspreiden met een schop en gladstrijken met een hark of riek. Stro, bladeren, grasmaaisel of soortgelijke materialen zijn meestal gemakkelijker met de handen te verspreiden.
  • Aardbeien kunnen het best met stro worden gemulcht. Het materiaal droogt snel, houdt het fruit schoon en trekt geen slakken aan (maar stoot ze ook niet af).
  • Voor kruisbessen, aalbessen, jostabessen en frambozen in mei strooi eerst een laag compost onder de planten, mulch later in de zomer met de bovenstaande materialen.
  • Voor fruitbomen bedek de hele boomschijf (het gebied onder de kroon, iets groter dan de straal van de kroon) met een laag mulch. Als de vruchtzetting sterk is, werk dan een stikstofhoudende meststof bij en breng die ook aan.

Mulch aardbeien met stro

Verspreid compost op boomschijven ...

.... of onder een frambozenhaag

Andere onderwerpen

Zodra aalbessen en frambozen zijn geoogst, moeten de struiken worden uitgedund. Dit houdt de vitaliteit en de gezondheid van de planten in stand en leidt tot een goede belichting van de rijpende vruchten in de volgende zomer. Regelmatig uitgedunde struiken zijn ook gemakkelijker te oogsten.

Ontdek nu

Om in het voorjaar bij de bloeiende bessenstruiken het zogenaamde druppelen (het laten vallen van bloemen als natuurlijke reactie op ongunstige omstandigheden) te voorkomen, moet bij langdurige droogte water worden gegeven en moet de grond gelijkmatig vochtig worden gehouden.

Ontdek nu

Veel ziekten in de boomgaard kunnen, als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen worden bestreden en de verspreiding ervan in de tuin kan worden voorkomen.

Ontdek nu