Niewsbrief

Tuinjaar

Verplaats tuinmeubelen naar buiten en verzorg ze

Nu de daglengte toeneemt en de temperaturen stijgen, is het tijd om de tuinmeubelen uit hun winterverblijven te halen, ze schoon te maken en de houten meubelen een verzorgende oppervlaktebehandeling te geven. Metalen meubelen hoeven alleen met een sopje te worden schoongemaakt.

Nodig:

 1. Gereedschap en toebehoren: Wortelborstel, fijn schuurpapier, doek, eventueel lucht- en waterdampdoorlatend dekzeil.
 2. Reinigings- en onderhoudsproducten: zachte zeep, diepreiniger voor hout, onderhoudsolie voor hout.

Instructies voor het onderhoud van onbehandeld houten meubilair

 • Voor onbehandelde meubelen van weerbestendige houtsoorten zoals eiken, lariks of robinia is behandeling van het oppervlak niet nodig. Hoewel deze houtsoorten grijs worden onder invloed van regen en zon, lopen zij geen schade op. Het onderhoud van dergelijke meubelen blijft dan ook hoofdzakelijk beperkt tot zorgvuldig hanteren en schoonmaken.
 • Verwijder zware vervuiling met een wortelborstel, verwijder algen- en mosaangroei grondig met behulp van een diepreinigingsmiddel.
 • Als vergrijsde houten oppervlakken lichter gemaakt moeten worden, schuren met fijn schuurpapier en/of behandelen met een diepreinigend middel.

Grijze zitting van robiniahout

Onbehandelde ceder stoel opfrissen met dieptereiniger

Voor - na

Instructies voor het onderhoud van houten meubelen die aan de oppervlakte zijn behandeld

 • Bij meubelen met geoliede of gelakte oppervlakken verwijdert u sterke vervuiling met een beetje zeepsop (neutrale zeep) en laat u de meubelen daarna goed drogen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger!
 • Oppervlakken die door weersinvloeden zijn uitgewassen of door zonlicht zijn aangetast, moeten regelmatig opgefrist worden. Anders zou het hout grijs worden en zou het oppervlak een ongelijkmatig aanzien krijgen. Er kunnen zich haarscheurtjes in de beschermlaag vormen, er kan water onder de lak binnendringen en de lak kan gaan bladderen.
Manufactum tip
Algemeen advies over het juiste gebruik van tuinmeubelen
 • Een zorgvuldige behandeling kan de onderhoudsinspanning en het risico van blijvende schade aan tuinmeubelen aanzienlijk verminderen.
 • Vermijd langdurige vochtige omstandigheden (bodemvocht van onderen, voortdurende regen van boven); zelfs het meest resistente hout zou hierdoor beschadigd worden. Zorg ervoor dat houten meubelen altijd weer gelucht kunnen worden als ze vochtig zijn geworden.
 • Als het lang regent, zet de meubels dan onder of leun in ieder geval de stoelen tegen de tafel of muur, zodat het water weg kan lopen.
 • Wanneer het product gedurende langere tijd niet wordt gebruikt en tijdens het winterseizoen, afdekken met een lucht- en waterdampdoorlatend dekzeil of beter op een droge en goed geventileerde plaats bewaren.