Niewsbrief

Tuinjaar

Pioenrozen snijden voor de vaas

Pioenrozen snijden voor de vaasPioenrozen snijden voor de vaas

Boeketten pioenrozen hebben nauwelijks accessoires nodig, want de prachtige bloemen komen meestal het best tot hun recht in hun eentje. Mei en juni zijn de belangrijkste bloeitijden, wanneer de bloemen ook voor de vaas kunnen worden gesneden.

U heeft nodig:
Gereedschap en toebehoren: bloemenschaar met schone, scherpe, vrij smalle bladen of een scherp mes, voldoende grote (hoge) bloemenvaas.

Instructies

  • Snij de bloemscheuten af zodra de bloemknoppen duidelijk kleur krijgen en zacht aanvoelen bij het indrukken. Als de bloemen te vroeg worden afgesneden, zullen ze niet opengaan, terwijl bloemen die te laat worden afgesneden snel zullen verkleuren.
  • Zet de geoogste stelen onmiddellijk in water, want door de grote bladmassa worden pioenrozen snel slap.
  • Indien mogelijk, ververs het water elke dag en hou de stengels versgesneden. De Chinese pioenroos blijft dan bijvoorbeeld tot 10 dagen in de vaas staan.
  • Om te voorkomen dat de pioenenstruik of -struik te lijden heeft onder de snijbloemenoogst, snijdt u maximaal een derde van de bloemen voor de vaas en laat u ten minste twee bladeren per stengel aan de plant zitten.

Andere onderwerpen

Deel pioenenDeel pioenen

Augustus en september zijn de beste tijden om pioenen te verdelen en te verplanten (ook pioenen). Dit mag echter alleen worden gedaan als de planten op de oude plaats minder vitaal worden en minder bereid zijn om te bloeien. In principe zijn het zeer langlevende planten die lange tijd op dezelfde plaats kunnen staan. Bartiris, kerstrozen en daglelies kunnen nu ook worden verdeeld.

Ontdek nu
Bemest rozen na de hoofdbloeiBemest rozen na de hoofdbloei

Om ervoor te zorgen dat de rozen gezond en krachtig blijven en dat de remontantvariëteiten in de herfst goed kunnen bloeien, hebben ze na de eerste bloeiperiode in juni een sterke bijbemesting nodig.

Ontdek nu
Bescherm rozen tegen schimmelaantastingBescherm rozen tegen schimmelaantasting

Veel schimmelziekten kunnen alleen preventief of zeer vroeg na besmetting met succes worden bestreden. Rozen moeten daarom nu al op aantasting worden gecontroleerd en zo nodig preventief worden behandeld. Deze maatregel is des te belangrijker als de planten vorig jaar zijn aangetast en de infectiedruk nu vermoedelijk hoog is - als gevolg van de schimmelsporen die de winter hebben overleefd.

Ontdek nu