Niewsbrief

Tuinjaar

Rozenbottels oogsten

RozenbottelsRozenbottels

Veel wilde rozen, zoals appel-, aardappel- of hondsroos, produceren na de bloei rozenbottels, die in de nazomer en de herfst rijpen. De rozenvruchten hebben een zeer hoog vitamine C-gehalte en kunnen worden verwerkt tot heerlijke jam, sap of puree wanneer ze vers zijn, of tot verfrissende en heilzame thee wanneer ze gedroogd zijn.

Nodig:

  1. Gereedschap: scherp, schoon tuiniers- of keukenmes, kleine lepel of spatel om de zaden te verwijderen.
  2. Accessoires: oogstpot, eventueel dehydrator, goed sluitende bewaarpotten, doornbestendige handschoenen.

Instructies

  • Indien mogelijk, oogst rozenbottels op droge, zonnige dagen. Tijdens een regenachtige periode is het vitamine C-gehalte vaak lager.
  • Pluk de rozenbottels wanneer ze goed gekleurd zijn, maar nog hard. Ze zijn dan gemakkelijker te ontkernen dan zachte vruchten, en het vitamine C-gehalte is het hoogst in deze toestand. Zowel overrijp als onrijp betekenen een lager vitaminegehalte.
  • Bij hondsroos (Rosa canina) en appelroos (Rosa villosa) rijpen de vruchten ongeveer gelijktijdig, zodat één tot twee oogstbeurten voldoende zijn. De vruchten van de aardappelroos (Rosa rugosa) rijpen over een langere periode en moeten verschillende keren worden geplukt.
  • Draag voor het plukken in de soms zwaar bewapende struiken stevige, voor doornen ondoordringbare handschoenen, bijvoorbeeld speciale rozenhandschoenen.
  • Verwijder de pitten uit de vrucht voor verdere verwerking. Om dit te doen, snijdt u eerst het kelkuiteinde eraf, snijdt u de vrucht in de lengte doormidden en schraapt u de zaden eruit met een kleine lepel of spatel. Houd een kom water klaar om uw handen te wassen, want de rozenbottelzaden zijn dicht bedekt met kleine, stekelige haartjes. Spoel ook de vruchthelften even af. (Gooi de zaden niet weg, maar droog ze; ze zijn ook geschikt om thee van te zetten. Dit smaakt licht naar vanille en werd vroeger gebruikt bij urinestenen, reuma of jicht).
  • Verwerk de vruchten direct daarna vers of droog ze op een warme, luchtige en schaduwrijke plaats, in een dehydrator of in de oven en bewaar ze tot gebruik.
  • Verse rozenbottels kunnen worden verwerkt tot jam, gelei, puree, siroop, sap, likeur, saus of als vulling voor gebak. Gedroogde vruchten worden traditioneel gebruikt om thee te maken, die vooral wordt gebruikt bij verkoudheid vanwege het hoge vitamine C-gehalte (hoger dan citroenen), maar ook - bijvoorbeeld gemengd met appelschijfjes - een verfrissende vruchtenthee oplevert die ook koud kan worden gedronken. Bewaar op een donkere en droge plaats in goed gesloten verpakkingen.
Schone rozenbottelsSchone rozenbottels

Om rozenbottels te verwerken, verwijdert u eerst de kelktoppen.

Snijd vervolgens in de lengte doormidden en verwijder de pittenSnijd vervolgens in de lengte doormidden en verwijder de pitten

Snijd vervolgens in de lengte doormidden en verwijder de pitten

Verse rozenbottels kunnen worden gebruikt om jam te maken, bijvoorbeeldVerse rozenbottels kunnen worden gebruikt om jam te maken, bijvoorbeeld

Verse rozenbottels kunnen worden gebruikt om jam te maken, bijvoorbeeld