Niewsbrief

Tuinjaar

Herfstframbozen oogsten en snijden

September markeert het begin van het rijpingsseizoen van de herfstdragende frambozen. Deze hebben het voordeel volledig vrij te zijn van "wormen", aangezien op het ogenblik van hun bloei de eileg van de frambozenkever reeds voorbij is. Ze verlengen ook het bessenseizoen in de tuin tot de eerste vorst.

U heeft nodig:
Gereedschap en toebehoren: scherpe schaar met korte, gebogen bladen ("rozenschaar"), werkhandschoenen met stekels, oogstbak (niet te groot, liever plat), bakje voor stekjes.

Instructies

  • Aan het begin van de maand, soms al half augustus, begint de oogsttijd voor herfstframbozen. Dit zijn speciale rassen die niet alleen vruchten dragen aan stengels die het jaar ervoor zijn gevormd (zoals de bekendere zomerframbozen), maar ook aan de nieuwe stengels die pas in datzelfde jaar zijn uitgelopen.
  • Bij de oogst hoeft niet te worden gecontroleerd op aantasting door de zogenaamde frambozenwormen (de larven van de frambozenkever), want de herfstframbozen bloeien pas half juli – op een moment dat de frambozenkever geen eitjes meer legt. (De kever, die ongeveer vier millimeter groot is, legt zijn eitjes in juni op de meeldraden van open bloemen of op onrijpe vruchten; zijn larven ontwikkelen zich in de kegel van de vrucht en voeden zich later met het vruchtvlees).
  • Oogst in niet te grote en vrij ondiepe bakken, zodat op elkaar liggende vruchten niet worden gekneusd.
  • Na de oogst de stengels tot dicht bij de grond terugsnoeien, zodat volgend jaar alleen de nieuwe stengels bloeien en opnieuw vruchten dragen. De afgesneden stengels van dit jaar kunnen ook blijven staan en zouden dan volgend jaar (in de zomer) in mindere mate opnieuw dragen. Het is echter beter om te kiezen voor één - het herfst - rijpingsseizoen om in deze periode de volle opbrengst met de beschreven voordelen te hebben.
  • Nu begint ook het plantseizoen voor frambozen met blote wortel.

Om te oogsten, maak de frambozen voorzichtig los van de kegel

Larve van de frambozenkever (komt niet voor in herfstframbozen)

Na de oogst moeten de afgesleten stengels tot dicht bij de grond worden teruggesnoeid.