Niewsbrief

Tuinjaar

Dahlia's schoonmaken, opbinden en bemesten

Dahlia's bloeien uitbundig in de zomer en de herfst - en nog meer als ze regelmatig worden gesnoeid. In plaats van zaden vormt de plant dan nieuwe knoppen en de bloei gaat onverminderd door tot de eerste nachtvorst.

Uitrusting:

  1. Gereedschap: scherpe schaar met smalle, puntige bladen ("bloemenschaar") of mes, gieter met verwijderbare sproeier.
  2. Accessoires: stevige stokken of andere plantensteunen, bindmateriaal (ijzerdraad, lint, jute- of sisalgaren), stikstofhoudende meststof, bij voorkeur netelmest.

Instructies

  • Verwijder de bloemhoofdjes zodra de eerste verwelkte bloemblaadjes naar beneden druppelen en aan het gebladerte zouden blijven kleven. Knip af tot aan de zijscheut eronder (die gewoonlijk de volgende bloem draagt) en laat geen stompje achter.
  • Gebruik een scherpe snoeischaar, bij voorkeur met smalle, puntige bladen, om beschadiging van dichtbegroeide planten te voorkomen. U kunt ook met een scherp mes snijden.
  • Als u dat nog niet gedaan hebt, bindt u hoge rassen aan een stevige stok - vooral als de bloemen groot en vol zijn en zwaar worden als het regent.
  • De dahlia's hebben nu een enorme bladmassa gevormd en hebben voldoende water en voedingsstoffen nodig. Het is het beste om mest te geven in de vorm van vloeibare mest van brandnetel (water aan de voet van de plant met een kruik zonder sproeier) en water wanneer het droog is.
  • Nu kunt u ook dahlia bloemen snijden voor in de vaas. Let op het volgende: indien mogelijk in de vroege ochtend afknippen; alleen volledig ontwikkelde bloemen afknippen; alle zijknoppen afknippen; de onderste bladeren verwijderen; onmiddellijk in water zetten en beschermen tegen tocht.

Verwijder verdorde bloemen voordat ze gaan zaaien

Bind hoge rassen aan een stabiele paal

Dahlia's zijn ook geschikt om te snijden voor de vaas

Andere onderwerpen

De eerste vriesnachten maken een einde aan de dahliabloei van dit jaar en geven aan dat het nu tijd is om de knollen op te graven en vorstvrij te overwinteren.

Ontdek nu

Vanaf half mei kunnen de vorstgevoelige dahlia's veilig buiten worden geplant. Ze geven de voorkeur aan een diep losgemaakt, goed bemest perk, want als zogenaamde zware groeiers die in korte tijd veel bladmassa vormen, hebben dahlia's voldoende voedingsstoffen nodig.

Ontdek nu