Niewsbrief

Tuinjaar

Afzonderlijke tweejarige bloemen

Afzonderlijke tweejarige bloemenAfzonderlijke tweejarige bloemen

De tweejarigen die enkele weken geleden zijn gezaaid, zoals teunisbloem, gulden viooltje, baardanjer, vingerhoedskruid, klokjesbloem, viooltje, vergeet-mij-nietje of stokroos, staan nu te dicht op elkaar in de zaaibak en moeten worden uitgezocht (verspenen).

Het is nodig:

  1. Gereedschap: hout uitprikken, planthout of troffel, gieter met zo fijn mogelijke spuit ("broeikas").
  2. Toebehoren: geschikte recipiënten (kleine afzonderlijke potten, kweekplaten met vrij grote afzonderlijke kamers, ondiepe trays).
  3. Grond: Zaaigrond of slechts licht bemeste, goede potgrond.

Instructies

  • Zaailingen die te dicht bij elkaar in de zaaibak staan, concurreren om licht en wortelruimte en belemmeren elkaars groei. Plaats de zaailingen daarom hetzij individueel in kleine potjes of nogmaals in trays of dozen, maar dan met een grotere afstand. Sterke planten met een kleine kluit kunnen - als het niet warm en droog is - ook rechtstreeks buiten worden geplant op hun definitieve plaats.
  • Vul de potten met een licht bemest substraat en druk ze aan met de palm van uw hand of een geschikt stuk hout.
  • Voor het planten bevochtig het substraat grondig met een fijne nevel. Dit bespaart later water geven, wat de pas geplante planten zou kunnen beschadigen.
  • Til met behulp van een prikstok de jonge plantjes in het zaaibakje voorzichtig op en verwijder ze, afhankelijk van hun grootte, afzonderlijk of in kleine plukjes en sorteer ze. (Gooi planten die te zwak of beschadigd zijn weg.)
  • Snoei de wortels met je vingernagels voor ongeveer een derde af om vertakking te stimuleren en later een goed ontwikkelde kluit te krijgen.
  • Plant de zaailingen (in een voorgeboord gat) tot net onder de zaadlobben en druk de omringende grond lichtjes aan met de prikker.
  • Er is ook nog tijd om verder te zaaien tot ongeveer het midden van de maand. Alles wat u daarover moet weten, vindt u in de maand juni onder "Zaaien van tweejarige bloemen".
Verwijder de jonge planten één voor één zonder de wortels te beschadigen.Verwijder de jonge planten één voor één zonder de wortels te beschadigen.

Verwijder de jonge planten één voor één zonder de wortels te beschadigen.

Plaats in kleine individuele potjesPlaats in kleine individuele potjes

Plaats in kleine individuele potjes

Plant zo diep mogelijk en druk de grond goed aan.Plant zo diep mogelijk en druk de grond goed aan.

Plant zo diep mogelijk en druk de grond goed aan.

Andere onderwerpen

Eenjarige zomerbloemen kweken op de vensterbankEenjarige zomerbloemen kweken op de vensterbank

Levkojen, zinnia's, leeuwenbekjes, baardanjers en andere zomerbloemen die van tevoren worden gekweekt, zullen in mei al in bloei staan. Een lichte vensterbank in de flat is geschikt om te zaaien.

Ontdek nu
Zomerbloemen buiten zaaienZomerbloemen buiten zaaien

Veel zomerbloemen kiemen betrouwbaar, zelfs bij lage temperaturen, en kunnen daarom direct buiten worden gezaaid. Ze zullen dan later bloeien dan binnenshuis gekweekte planten, maar ze zijn gewoonlijk krachtiger en bloeien overvloediger en langduriger. Geschikt voor vroege uitzaai in de open lucht zijn bijvoorbeeld cosmea, Californische klaproos, zonnebloem, aster, zinnia, nasturtium, meidoorn, strobloem, goudsbloem of voedererwt.

Ontdek nu
Laatste inzaai van eenjarige zomerbloemenLaatste inzaai van eenjarige zomerbloemen

Zolang de vlierbes in bloei staat, kunnen snelgroeiende zomerbloeiers als goudsbloem, Oost-Indische kers, maagdenhaar, wikke of dotterbloem deze maand nog worden gezaaid. Deze planten ontkiemen zeer snel en bloeien al na zes tot acht weken.

Ontdek nu