Niewsbrief

Tuinjaar

Regenwater opvangen

Tijdens de periode van overvloedige regenval in de zomer, die gewoonlijk wordt afgewisseld met droge, hete perioden, is het zinvol het regenwater op te vangen en in de tuin te gebruiken voor besproeiing.

U heeft nodig:

 1. Accessoires: Opvangvaten voor regenwater, eventueel met deksel (stalen of kunststof ton, houten ton, afgedankte badkuip, enz.), regenwaterklep of regenwatercollector voor plaatsing in de regenpijp, slang (stukken) en geschikte fittingen, lange houten stokken voor open vaten.
 2. Gereedschap: ijzerzaag (om een regenwaterklep of regenwatercollector in de regenpijp te steken), gatenboor (om verschillende regenwatervaten met stukken slang te verbinden).

Redenen om regenwater op te vangen in de tuin

 • Het gebruik van regenwater spaart het gebruik van uitgebreid behandeld drinkwater uit en spaart de hulpbronnen.
 • Regenwater is gratis. Bij gebruik van leidingwater worden daarentegen drinkwaterkosten in rekening gebracht - en extra afvalwaterkosten als regenwater van afgesloten oppervlakken of daken in de openbare riolering terechtkomt.
 • In veel regio's heeft leidingwater een hoog kalkgehalte en is het aanzienlijk minder geschikt voor planten dan "zacht" regenwater.
 • Het regenwater is het hele jaar door steeds onregelmatiger (en ongunstiger). Lange droge perioden worden afgewisseld door hevige regenval, die vaak zo hevig is dat de bodem en de planten deze niet voldoende kunnen absorberen en gebruiken. Als "natuurlijke irrigatie" wordt regen steeds "onbetrouwbaarder", zodat water moet worden opgevangen uit de perioden met veel neerslag om droge perioden te overbruggen.

Instructies

 • Plaats geschikte opvangvaten (bv. vaten en trommels van hout, plaatstaal of plastic of afgedankte badkuipen), in grotere tuinen bij voorkeur meerdere.
 • De opening van de vaten of trommels moet groot genoeg zijn om er een gieter door te laten voor de waterwinning. Kies eventueel voor containers met een kraantje onderaan, zodat water kan worden opgezogen in een kan die eronder staat.
 • Zet de verzamelcontainers op een permanent toegankelijke plaats, zodat ze vóór de eerste vorst volledig kunnen worden geleegd.
 • Plaats een regenton direct op de regenpijp van het huis om het water van het hele dak op te vangen. Plaats een regenwaterklep in de regenpijp die het water in de ton leidt - indien mogelijk direct boven de bovenkant van de ton om opspattend water (op de muur van het huis) te voorkomen.
 • Installeer als alternatief een speciale regenwatercollector met slangaansluiting in de regenpijp om het regenwater dat hier wordt afgevoerd naar verder weg gelegen vaten en bakken te leiden.

Opvangvaten voor aansluiting op een regenpijp

Regenwaterklep op de regenpijp

Groenbemesters (hier Phacelia) leveren extra nectarbronnen voor nuttige insecten