Niewsbrief

Tuinjaar

Kruiden vermeerderen door kopstekken

In de zomer kunnen overblijvende kruiden zoals salie, rozemarijn, oregano, munt, dragon, (overblijvend) bonenkruid of tijm worden vermeerderd via kopstekken. Met constante warmte en veel licht wortelen ze nu snel en ontwikkelen ze zich tot kleine plantjes tegen het einde van het seizoen.

Het is nodig:

 1. Planten: Gezonde, krachtige moederplanten van meerjarige soorten zoals salie, rozemarijn, oregano, munt, dragon, (meerjarige) bonenkruid of tijm.
 2. Gereedschap: scherp (snij)mes of bypass-schaar met smalle, spitse bladen ("bloemenschaar"), hout uitprikken, gieter met zo fijn mogelijke spuit ("broeikas").
 3. Toebehoren: groeimedium van goede kwaliteit en bij voorkeur turfvrij (kokosvezelmedium, aangekocht of zelfgemengd groeimedium), geschikte recipiënten (ondiepe zaaibakken, groeiplaten, kleine potten, opbollende potten, zelfgemaakte potten van krantenpapier, waterglazen), afdekmateriaal voor de recipiënten (doorzichtige folie of foliezakken, grotere huishoudelijke elastiekjes of geschikte glasplaten), plantetiketten.

Instructies

 • Gebruik voor de vermeerdering alleen gezonde en groeikrachtige planten; de algemene voorwaarde is dat de planten overblijvend zijn.
 • Selecteer, indien mogelijk, alleen scheuten die geen knoppen of zelfs geen bloemen dragen; als er geen dergelijke scheuten aan de geselecteerde plant zitten, verwijder dan voorzichtig de knoppen (het beste is om ze met de vingernagels uit te knijpen).
 • Snijd de geselecteerde scheutpunten af met een (snij)mes of een schaar met smalle, puntige bladen ("bloemenschaar") - afhankelijk van de groeiwijze van de plant en de bladgrootte met vier tot acht bladeren (hoe kleiner de bladeren, hoe meer). Het is belangrijk dat de messen schoon en zeer scherp zijn, zodat er geen verwondingen (kneuzingen) aan de plant ontstaan.
 • Snijd de verwijderde spruiten op maat. Verwijder daartoe de onderste twee tot drie bladeren of laat twee tot drie bladeren aan de top zitten. Aangezien de stek (zonder wortels) in het begin geen water kan opnemen, moet het bladoppervlak - waardoor water door verdamping verloren gaat - niet te groot zijn. Snijd daarom relatief grote bladeren (bijv. salie) vanaf de punt doormidden.
 • Vele planten wortelen vrij gemakkelijk in water; kies een glas van geschikte vorm en grootte: De stek moet er rechtop in staan, mag niet omvallen en mag niet volledig onder water staan. Ververs, indien mogelijk, het water dagelijks.
 • Alternatief, laat de stekken wortelen in substraat. Vul daartoe kleine potjes of ondiepe (zaai-)bakken met een voedselarm, los substraat (zaai- of groeigrond), druk licht aan en besproei met een fijne straal; als alternatief kunt u gebruik maken van kant-en-klare zwelpotten van kokossubstraat. Duw de stekken twee tot drie knopen (bladaanhechtingspunten) diep in het vochtige substraat en zorg ervoor dat ze de bodem van de bak niet raken. Voor stekken met zachte scheuten, een gat voorboren met een prikpen om knikken te voorkomen.
 • Om de verschillende soorten en variëteiten te identificeren, label de stekken.
 • Zet de stekken buiten of onder glas; beschermd tegen wind en direct zonlicht.
 • Bij warm, zonnig weer met droge lucht de verdamping verder beperken en de stekken afdekken met een doorzichtige kap waaronder de luchtvochtigheid hoog is. Hiervoor zijn speciale glazen of plastic belletjes geschikt, of een foliezakje dat over de plant en de pot wordt gelegd en met een huishoudelastiekje aan de pot wordt vastgemaakt.

Algemene informatie over het vermeerderen van stekken

 • Bij deze (vegetatieve) vermeerderingsmethode kunnen exact dezelfde dochterplanten worden gekweekt; bij (generatieve) vermeerdering door zaaien daarentegen kunnen variaties voorkomen.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen stekken met scheuten, stekken met bladeren en stekken met wortels; de stekken met scheuten worden op hun beurt onderverdeeld in kopstekken, gedeeltelijke stekken en scheurstekken. (Kopstekken worden genomen van het uiteinde van een scheut, deelstekken van een gedeelte eronder. Van planten met houtachtige zijtakken (bijvoorbeeld schorseneren) kunnen jonge zijscheuten worden afgescheurd samen met een stukje schors van de hoofdscheut.)
 • Het vermeerderen van stekken, vooral met kopstekken, is een zeer eenvoudige en betrouwbare manier van planten vermeerderen die zelfs beginners goed kunnen uitvoeren.

Stekken vast in grond voor beworteling

... of in lentepotten

... of in water geplaatst

Andere onderwerpen

April is de juiste tijd om meerjarige kruiden zoals tijm, salie, munt, rozemarijn, bonenkruid of oregano, maar ook eenjarige kruiden zoals kervel, tuinkers of dille rechtstreeks in de volle grond te planten. Bovendien moeten de kruidachtige vaste planten die reeds in de tuin aanwezig zijn, worden teruggesnoeid voordat zij opnieuw beginnen uit te lopen. Dit houdt de vitaliteit van de planten in stand en bevordert een compacte en bossige groeiwijze.

Ontdek nu

Veel kruiden hebben in juli het hoogtepunt van hun ontwikkeling bereikt, zijn nu bijzonder rijk aan smaakmakers en geneeskrachtige stoffen - en zijn in overvloed verkrijgbaar. Om voorraden voor de winter aan te leggen, worden ze nu geoogst, gedroogd en in geschikte containers opgeslagen.

Ontdek nu

In juli en augustus worden de tweejarige kruiden gezaaid, die tijdens de winter groen blijven en dan ook kunnen worden geoogst. Deze omvatten peterselie, lepelkruid, barbarakruid (winterkers), winterpostelein, paardenbloem en karwij.

Ontdek nu