Niewsbrief

Tuinjaar

Kruiden oogsten en drogen

Veel kruiden hebben in juli het hoogtepunt van hun ontwikkeling bereikt, zijn nu bijzonder rijk aan smaakmakers en geneeskrachtige stoffen - en zijn in overvloed verkrijgbaar. Om voorraden voor de winter aan te leggen, worden ze nu geoogst, gedroogd en in geschikte containers opgeslagen.

U hebt nodig:

  1. Gereedschap: scherp keuken- of tuiniersmes of een bypass-schaar met smalle, rechte bladen ("bloemenschaar").
  2. Accessoires: oogstcontainer, bindtouw, zeven of een met gaas overtrokken houten frame als droogrek, droogrek indien nodig, luchtdichte bewaarcontainers voor de gedroogde bladeren.

Instructies

  • Juli is de tijd voor het oogsten van draak, marjolein, bonenkruid, basilicum, oregano, citroenmelisse, wijnruit, munt, lavendelen bijvoet. Pluk de bruinachtige zaadjes van de koriander.
  • De meeste zomerkruiden hebben de beste kruidkracht kort voor of tijdens de bloei; oogst op deze tijdstippen.
  • Haal complete scheuten, bind ze tot kruidenboeketten en hang ze omgekeerd te drogen op een luchtige, schaduwrijke, warme maar niet hete plaats. Bind trossen niet te dik, zodat de bladeren binnenin niet vochtig blijven of het droogproces langer duurt dan nodig en ingrediënten verloren gaan. Als de bladeren helemaal droog zijn, haal ze dan van de steeltjes en leg ze onmiddellijk in luchtdichte potten, bij voorkeur donker.
  • U kunt de bladeren ook vóór het drogen strippen en op schermen of een met gaas overtrokken houten frame op een schaduwrijke, luchtige plaats laten drogen.
  • Hawkweed wordt het best geoogst in volle bloei.
  • oogst marjolein zodra de eerste bloemknoppen zijn gevormd.
  • Pepermuntoogst in knopstadium. Snijd hele scheuten enkele centimeters boven de grond af, maar ontdoe ze vervolgens van de bladeren en droog alleen deze. Na de oogst in juli loopt de munt weer volop uit en zorgt tot in de herfst voor een nieuwe goede oogst.

Andere onderwerpen

In de zomer kunnen overblijvende kruiden zoals salie, rozemarijn, oregano, munt, dragon, (overblijvende) bonenkruid of tijm worden vermeerderd via kopstekken. Met constante warmte en veel licht wortelen ze nu snel en ontwikkelen ze zich tot kleine plantjes tegen het einde van het seizoen.

Ontdek nu

April is de juiste tijd om meerjarige kruiden zoals tijm, salie, munt, rozemarijn, bonenkruid of oregano, maar ook eenjarige kruiden zoals kervel, tuinkers of dille rechtstreeks in de volle grond te planten. Bovendien moeten de kruidachtige vaste planten die reeds in de tuin aanwezig zijn, worden teruggesnoeid voordat zij opnieuw beginnen uit te lopen. Dit houdt de vitaliteit van de planten in stand en bevordert een compacte en bossige groeiwijze.

Ontdek nu

In juli en augustus worden de tweejarige kruiden gezaaid, die tijdens de winter groen blijven en dan ook kunnen worden geoogst. Deze omvatten peterselie, lepelkruid, barbarakruid (winterkers), winterpostelein, paardenbloem en karwij.

Ontdek nu