Menu
Niewsbrief

Tuinjaar

Groenten oogsten

Groenten oogstenGroenten oogsten

In juli bereikt de oogsttijd in de tuin zijn hoogtepunt. Talrijke groenten zijn nu klaar om te worden geoogst en moeten worden geplukt of gesneden en vervolgens verwerkt.

Uitrusting:

 1. Gereedschap: graafvork, keuken- of tuiniersmes, bypassschaar met langere bladen of sikkel.
 2. Toebehoren: oogstcontainers (manden, kommen, schalen).

Instructies

 • Trek de kool van geoogste bonen en erwten er niet uit, maar snijd hem vlak boven de grond af. Op die manier blijven de wortels in de grond - samen met de knobbelbacteriën erop en de stikstof die ze verzamelen. Het komt het daaropvolgende gewas ten goede als extra bron van voedingsstoffen, en de wortels zelf verrijken de bodem met humus.
 • Oogst komkommers om de twee à drie dagen en laat ze niet te groot worden. Als de vruchten te lang aan de plant blijven, kan dit ertoe leiden dat een deel van de volgende vruchten in een vroeg stadium wordt afgestoten. Om beschadiging van de ranken te voorkomen, oogst u komkommers altijd met een mes. Voor een oogst tot in september moet de plant goed van water en voedingsstoffen worden voorzien.
 • Oogst vroege aardappelen pas als de knollen goed rijp zijn – dit is te herkennen aan het geel worden van de loof. De aardappelen zijn dan veel smakelijker en leveren een aanzienlijk hogere opbrengst op, vooral in de laatste dagen.
 • Oogst erwten wanneer de korrels volledig gevormd zijn, maar nog fris en sappig. Mis dit tijdstip niet; bij zeer warm weer verliezen de korrels snel aan kwaliteit en zijn ze al na twee tot drie dagen overrijp.
 • Oogst bolvenkel op tijd: als de bollen ongeveer zo groot zijn als een vuist. Daarna nemen smaak en kwaliteit af. Trek de plant volledig uit de grond, verwijder de wortel en snij de bladeren twee tot drie centimeter boven de knol af (laat op het bed liggen als mulch). Venkel is tot vier weken houdbaar in de koelkast of kan – kort geblancheerd - worden ingevroren.
 • Bonen leveren meer op als ze meermaals, regelmatig en vroeg worden geplukt. Ze zijn rijp als ze soepel breken als je ze buigt. Snijbonen kunnen slechts korte tijd worden bewaard, dus oogst ze op de dag van de bereiding. Nooit rauw eten, want de peulen en zaden bevatten het giftige fasine, dat wordt afgebroken wanneer ze gekookt of geblancheerd worden.
 • Geoogst alleen afzonderlijke bladeren (de grootste) van gesneden of geplukte sla; de plant zelf blijft staan en loopt van onderen uit met nieuwe bladeren. Hetzelfde geldt voor snijbiet. Pluk de bladeren met de hand of snij ze af met een mes.
 • Oogst broccoli wanneer de afzonderlijke bloemknoppen al goed gevormd zijn, maar nog goed gesloten. Mis deze tijd niet; vooral bij zeer warm weer komt de bloem snel los en verliest daardoor aan kwaliteit. Snijd ongeveer 15 centimeter onder de bloem af, want de stengel kan ook worden gebruikt. Let op: Zodra de centrale bloem is geoogst, zal de plant vanuit de bladoksels opnieuw uitlopers met kleinere bloemen laten groeien; de oogsttijd kan dus - bij regelmatig water geven en bemesten - tot eind augustus worden verlengd.
 • Pluk de tomaten regelmatig door (en ontdoe ze tegelijkertijd van hun zaadjes). Overrijpe vruchten hebben de neiging te barsten of kunnen melig worden. **De beste tijd om te plukken is twee tot drie dagen nadat de schil helderrood, oranje of geel is geworden, afhankelijk van de soort. Overtollig fruit kan het best bij kamertemperatuur worden bewaard; in de koelkast blijft het fruit langer stevig, maar verliest het snel zijn smaak.
Erwten oogstenErwten oogsten

Pluk erwten op tijd bij warm weer

Oogst sperziebonenOogst sperziebonen

Tuinbonen klaar voor de pluk

Til wortelen uit de grond met een vorkTil wortelen uit de grond met een vork

Til wortelen uit de grond met een vork

Andere onderwerpen

Inzaaien en planten van groenten voor de tweede helft van het seizoenInzaaien en planten van groenten voor de tweede helft van het seizoen

Juli is het juiste moment om de moestuin weer op te knappen, zodat tot in de herfst en de winter voortdurend verse groenten en bewaargroenten kunnen worden geoogst. Het is ook beter voor de bodem als hij constant wortelt en schaduw krijgt door onmiddellijk gebruik te maken van de openingen in het bed die door het oogsten zijn ontstaan.

Ontdek nu
Zaaien en planten van groenten in de open luchtZaaien en planten van groenten in de open lucht

In mei kunnen de laatste (vorstgevoelige) groenten nu rechtstreeks in de volle grond of in verhoogde bedden worden gezaaid, of kunnen de jonge plantjes die u zelf hebt gekweekt of gekocht, worden uitgeplant.

Ontdek nu
Teelt van groenten in gemengde cultuurTeelt van groenten in gemengde cultuur

Het werk in de moestuin is nu in volle gang. Vele soorten worden gezaaid of geplant, en sommige worden reeds geoogst. Bij het aanplanten van bedden is het belangrijk om na te denken over verstandige vruchtwisselingen en gemengde teelten. Dit zorgt voor een gezond bodemleven en bevordert de groei van sterke, gezonde groenteplanten zonder dat bestrijdingsmiddelen of buitensporige hoeveelheden meststoffen hoeven te worden gebruikt.

Ontdek nu