Niewsbrief

Verticaal tuinieren

Een stadsbewoner is niet noodzakelijk uitgesloten van de mogelijkheid om te tuinieren. De braakliggende terreinen in de steden die de guerrillastrijders van vroeger zo hardnekkig voor ons openlegden, worden nu al geruime tijd op allerlei manieren gebruikt door initiatieven voor stadstuinieren. Zelfs de klassieke volkstuin, die lang werd afgekeurd, heeft aan populariteit gewonnen - de wachtlijsten in vele steden spreken boekdelen. Maar ook wie een balkon heeft, hoe klein ook, kan genieten van het uitzicht op groen en zijn eigen groenten oogsten en bloemen kweken in potten of kuipen. Er zijn bijna geen grenzen aan de ontwerpmogelijkheden, want er zijn nu ook intelligente verticale beplantingssystemen die kunnen worden gebruikt om groen tegen de muur van het huis te planten of om een privacyscherm te creëren. Kruippakjes openen extra ruimte naar boven.

Waar moet je op letten

Om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten, is het raadzaam vierkante of rechthoekige plantenbakken te gebruiken. Met de juiste afmetingen is dan zelfs gemengde teelt mogelijk, vergelijkbaar met het groentebed - vooral als de ruimte de installatie van een geschikte verhoogde bedstee toelaat. Houten frames of frames van gevlochten wilgentenen of hazelaarstokken, gevuld met plantaarde, kunnen worden geplaatst als borders op het balkon of zelfs in de achtertuin op beton, asfalt of grind. Grote bakken hebben het voordeel dat er veel grond in past. Dit betekent dat water en voedingsstoffen beter kunnen worden opgeslagen en opgenomen door de planten. Ze hoeven niet elke dag water te krijgen, zelfs niet bij zomerse temperaturen - en zelfs minder vaak als ze, zoals in de tuin, met mulch zijn bedekt of als de bakken een waterreservoir hebben.

Voor de muur: plastic vervanging

Verticale Tuin Staal Gegalvaniseerd

Wij laten dit installatie-element speciaal voor ons vervaardigen uit weerbestendig thermisch verzinkt plaatstaal. Vier plantenbakken - twee in het lange formaat en twee kleinere - maken deel uit van het systeem, dat precies in een stabiele, rechthoekige bodemplaat kan worden gehangen. De plaatsing van de plantvakken op de plaat is variabel en maakt het dus mogelijk planten met verschillende groeisnelheden te plaatsen - indien nodig kunnen een of meer vakken ook volledig worden verwijderd. In de containers zijn waterafvoergaten aangebracht. Wij raden echter aan de bodem van de bloembakken te bekleden met een stuk schapenwolvlies of ander watervasthoudend materiaal. Overtollig water wordt zo opgeslagen en bij zeer warm weer in het voorjaar en de zomer wordt het gevaar van uitdroging beperkt.

€ 229,00
€ 159,00

Hangende tuinen. Ontworpen uit zaaibakjes

Dit slimme beplantingssysteem biedt de stadstuinier een welkome ruimtewinst doordat de muur van het huis kan worden gebruikt voor groen in kleine ruimten - zoals zo vaak het geval is op stadsbalkons. (Als u het niet wilt gebruiken als een designelement in de woonkamer of in de keuken om een kruidenbed te maken. Beide zou mogelijk zijn).

Onze tip

Op balkons die naar de schaduwzijde van het huis zijn gericht, vergemakkelijken verrijdbare bakken het richten naar de zon en, bij het aanbreken van de winter, ook het opbergen van de vorstgevoelige vaste planten. Er is een grote keuze aan geschikte soorten. Voor de teelt in potten en kuipen is het echter raadzaam planten te kiezen met een minder woekerende groei en kleinere vruchten. Tomaten, paprika's of aubergines gedijen alleen op balkons met veel zon en warmte. Andere verdragen een tochtige standplaats vrij slecht en geven dan nauwelijks opbrengst. Dankbaar voor de teelt in de balkonbak zijn bijvoorbeeld pluk- of Aziatische sla, die in elke geïmproviseerde bak (en zelfs op de vensterbank) nog zal groeien.

Balkon verhoogd bed larikshout

Alle mogelijkheden van het traditionele verhoogde bed - intensievere teelt en meer dan één oogst per seizoen dankzij de snellere opwarming van de grond - worden ook geboden door deze bedstee, waarvan de hoogte het mogelijk maakt rechtop te werken. Een locatie in de buurt van de keuken zou ideaal zijn: op het balkon, op het terras of in een kleine tuin, verse kruiden en groenten van uw eigen oogst kunnen daar altijd klaar staan. Het grote volume substraat zorgt voor een gelijkmatige bodemwarmte en -vochtigheid, en eventuele grote schommelingen in de vorm van uitdroging, dichtslibbing of bevriezing van de bodem worden goed opgevangen.

€ 549,00

Hazel hekken. Oude tuintraditie

De traditie om bedden - meestal kleinere, vierkante bedden - te voorzien van hekken van gevlochten hazelaarstaven is eeuwenoud. In middeleeuwse boerderijen en kloostertuinen werden ze bijvoorbeeld gebruikt om apothekerskruiden te scheiden van keukenkruiden, om te voorkomen dat de voorraden zich zouden vermengen. Bovendien zijn onkruid, plagen en ziekten gemakkelijker onder controle te houden in de enigszins verhoogde en overzichtelijke bedden. Hekwerk kan tegenwoordig een heel ander doel dienen: Met hun hulp kunnen kleine kruidentuintjes worden aangelegd in elke stedelijke achtertuin, volledig onafhankelijk van de kwaliteit van de grond. Daartoe plaatst u het frame gewoon op de grond - bijvoorbeeld op een betonnen of grind ondergrond - (de palen moeten hiervoor worden ingekort), bekleedt u het met de bijgeleverde folie en vult u het met goede grond.

€ 159,00

Andere onderwerpen

Niet iedereen heeft een tuin waar hij grote fruitbomen en bessenstruiken kan planten. Maar ook wie een terras of een balkon heeft, hoeft het niet zonder zelf geteelde groenten en fruit te stellen. Omdat veel soorten ook in kuipen groeien.

Ontdek nu

Bij het kiezen van de juiste plantenbak, zijn er een paar dingen om te overwegen. In de eerste plaats hangt het ervan af welke plant erin komt - rozen, bijvoorbeeld, wortelen meer in de diepte dan in de breedte en hebben daarom hoge, eerder slanke bakken nodig. Een ander criterium is de locatie: Voor buitenbakken moet u in het algemeen zoeken naar duurzaam, vorstbestendig materiaal, voor bakken van metaal ook naar bescherming tegen roest, en houten bakken moeten gemaakt zijn van duurzaam, inheems hout.

Ontdek nu