Bestel u cadeaus voor 30/11 en ontvang ze voor Sinterklaas**

Menu

Tuinmeubelen

"Als je een tuin en een bibliotheek hebt, heb je alles wat je nodig hebt", verklaarde Marcus Tullius Cicero enkele decennia voor de geboorte van Christus. Waar de Romeinse filosoof en staatsman echter niet aan gedacht had... Lees meer

1 van 2

Gids

Uitstekend Tuinmeubelen. Voor een ontspannen buitenleven

Elefant BiergartenmöbelElefant Biergartenmöbel

"Als je een tuin en een bibliotheek hebt, dan heb je alles wat je nodig hebt," merkte Marcus Tullius Cicero enkele decennia voor de geboorte van Christus op. Waar de Romeinse filosoof en staatsman echter niet aan had gedacht, was het juiste tuinmeubilair om comfortabel in de schaduw van een olijfboomgaard en rondgeblazen door een milde en naar bloemen geurende zomerbries te kunnen genieten van de geestelijk verkwikkende literatuur. Maar misschien waren uitspraken over inrichtingsvraagstukken gewoon te banaal voor de Romeinse bovenlaag, die toen al aan de eettafel zat, om ze apart te vermelden.

Nu zijn er sindsdien meer dan 2000 zomers verstreken en op zijn laatst heeft de ontluikende vrijetijdssamenleving in het midden van de vorige eeuw ertoe geleid dat het tegenwoordig ook voor het niet-aristocratische deel van de tuinbezitters de moeite waard is om over passend meubilair na te denken. Want eindelijk zijn er genoeg onbeperkte uren om met vrienden en familie in de frisse lucht door te brengen. De tuin is geëvolueerd van een plaats van pure voedselproductie tot een "groene huiskamer" - een eigen kleine ontspanningsruimte. En als zodanig wordt het vandaag de dag vaak met veel liefde en creativiteit door de eigenaars ontworpen.

Met ons assortiment hoogwaardige tuinmeubelen tovert u ook uw tuin moeiteloos om tot een uitnodigende oase. Naast tafels, stoelen, banken en praktische opbergmogelijkheden, vindt u hier ook trellis, planters en weerbestendige verlichtingssystemen, met behulp waarvan u de buitenruimte van uw huis geheel naar uw wensen kunt inrichten - ongeacht of u uw tuin liever gebruikt om te ontspannen of voor zomerse barbecues. In ons assortiment ligt de nadruk vooral op de kwaliteit van het materiaal: de producten die wij aanbieden hebben zich over het algemeen al vele jaren bewezen in de professionele sector en het is een grote verdienste van onze creatieve inkopers dat wij ze u nu ook voor particulier gebruik kunnen aanbieden. Robuuste en natuurlijke materialen zoals thermisch verzinkt staal, gepoedercoat aluminium en weerbestendig hout van lokale teelt garanderen niet alleen een aantrekkelijk uiterlijk, maar ook een lange levensduur bij de juiste verzorging. De essayist Aba Assa schreef eens: "Wie een tuin heeft, leeft al in het paradijs." En als u zich eenmaal echt op uw gemak hebt gevoeld in uw persoonlijke Hof van Eden, zult u zich er waarschijnlijk wel overheen kunnen zetten dat u misschien nog steeds de juiste bibliotheek mist.

Ruimte, zorg en functie. Gedachten vóór de aankoop van tuinmeubelen

Elefant BiergartenmöbelElefant Biergartenmöbel

De keuze aan tuinmeubelen op de markt is enorm. En toch kent iedereen de verlaten hoekjes van de tuin waar het rondslingerende tuinmeubilair niet helemaal in het plaatje wil passen. In dergelijke gevallen is het niet ongewoon dat de stijl te veel botst met de omgeving, dat er gewoon "te veel" meubilair in een te kleine ruimte staat, of dat de kleur- of materiaalkeuze zo ongunstig is dat niemand er wil gaan zitten en ontspannen.

Enkele eenvoudige vragen helpen u dergelijke valkuilen bij de tuinplanning te vermijden, u bewust te maken van uw behoeften en uw keuze bij de aankoop van tuinmeubelen te vergemakkelijken:

  • **Hoeveel ruimte hebt u? Niet iedereen heeft een grote tuin die plaats biedt voor lange banken of zelfs een openluchtkeuken. Vooral bij de inrichting van binnenstedelijke terrassen en balkons is het niet ongebruikelijk om nogal minimaal te plannen en compromissen te sluiten als het om meubilair gaat. En het is ook de moeite waard om na te denken over de grootte van het meubilair zelf. Tuinmeubelen kunnen, afhankelijk van hun ontwerp en functie, zeer uiteenlopende hoogtes en afmetingen hebben. Dus als u ze niet direct samen als set koopt, is het de moeite waard de opgegeven maten te controleren om er zeker van te zijn dat ze bij elkaar passen wat tafel- en zithoogte betreft.
  • Heeft u bepaalde functies nodig? Welke voorkeuren heeft u met betrekking tot uw tuinmeubelen? Stoelen en banken met brede, diepe zittingen zijn goed geschikt om te lezen en te ontspannen, terwijl exemplaren met een ondiepe diepte en rechte rugleuning meer geschikt zijn voor gebruik aan de tuintafel. Stapelbare, opvouwbare en gemakkelijk te vervoeren meubelen kunnen snel tevoorschijn worden gehaald wanneer ze nodig zijn en later even snel weer worden opgeborgen. Dit is perfect als u veel gasten verwacht voor het zomerse tuinfeest, maar u moet natuurlijk wel de nodige bergruimte hebben voor de rest van de tijd. Zware meubels zijn perfect voor een vaste seizoensplaats - bijvoorbeeld op uw favoriete plek. Denk er echter aan dat tuinmeubelen van goede kwaliteit een lange levensduur hebben en dat u ze over vijftien of twintig jaar misschien nog steeds in uw tuinhuisje moet zetten om te overwinteren.
  • **Hoe onderhoudsgevoelig mogen uw tuinmeubelen zijn? **Het zou een publiek geheim moeten zijn dat tuinmeubelen robuust moeten zijn om weer en wind te kunnen weerstaan. Maar zelfs als het voor de winter wordt opgeslagen, staat het de rest van het jaar bloot aan hoge spanningen. Niet alleen ijs en kou, maar ook regenwater, wind en de UV-straling van het zonlicht kunnen tuinmeubelen aantasten en, afhankelijk van het gebruikte materiaal, lelijke gevolgen hebben die alleen met de nodige zorg kunnen worden vermeden.

Verstandig kiezen van tuinmeubelen. Een beetje materiaal wetenschap

Een hoogwaardig materiaal als basis voor het daaruit vervaardigde product is natuurlijk wenselijk voor alle meubelen. De goede kwaliteit van het materiaal is echter bijzonder belangrijk voor gebruik buitenshuis, omdat zij niet alleen bepalend is voor het uiterlijk en de stabiliteit van de afzonderlijke meubelen, maar ook voor hun weerbestendigheid, de daarmee samenhangende onderhoudsvereisten en, last but not least, het gewicht, dat ook bij tuinmeubelen een niet te onderschatten rol speelt. In het onderstaande hebben wij de kenmerken en de geschiktheid van de door ons aangeboden materialen kort samengevat.

Robuuste natuurkenners. Houten tuinmeubelen.
Als zuiver natuurproduct zijn massief houten meubelen de klassieker in de tuin. Door hun warme kleur, die varieert van honinggeel tot middenbruin naargelang van de gebruikte boomsoort, en hun mooie structuur creëren houten meubelen een uitnodigende en gezellige sfeer in bijna elk tuinlandschap. Zijn ze groot en volumineus, dan komen ze bijvoorbeeld goed tot hun recht in rustiek ogende landelijke tuinen - zijn ze verfijnder en moderner van ontwerp, dan blijken het tijdloze allrounders te zijn. Onbehandeld ontwikkelen bijna alle houtsoorten na verloop van tijd een karakteristieke zilvergrijze patina. Als dit storend is, kan het worden geëgaliseerd met een behandeling van verzorgende olie of worden verwijderd door schuren. Vlekken kunnen worden verwijderd met lauw water of, indien nodig, met een speciale houtreiniger. De door ons aangeboden houtsoorten, die alle inheems zijn, bijvoorbeeld lariks, eik of robinia, zijn reeds lang beproefd in de open lucht en zijn over het algemeen bestand tegen de weersomstandigheden van het jaar en tegen aantasting door schimmels of insecten zonder dat een extra bescherming van het oppervlak nodig is. Op de pagina houtoppervlakken en hun onderhoud hebben wij nog een paar extra onderhoudstips voor u samengevat.

Exotisch materiaal voor de milieubewuste. Rattan.
Als klimplant gedijt de Rotang palm in het warme, vochtige klimaat van de Indonesische regenwouden. Daar kronkelen zijn scheuten langs de bomen omhoog en bereiken lengtes tot tweehonderd meter. Eenmaal geoogst, groeien ze vijf tot zeven jaar later alweer aan - een eigenschap die rotan tot een van de meest duurzame materialen maakt om meubels mee te bouwen. Het heeft dezelfde stabiliteit als hout, maar is slijtvaster, elastischer en vooral aanzienlijk lichter - een gevolg van de poreuze structuur en de lage dichtheid binnenin. Rotanmeubelen kunnen dus zonder veel moeite worden verplaatst en herschikt. Net als alle vlechtwerk zijn rotan tuinmeubelen handgemaakt - elk stuk is echt uniek. Door hun levendige kleuren en vormen doen ze het goed in mediterrane of Aziatisch ingerichte tuinen. Aangezien het onbehandelde materiaal echter niet weer- en schimmelbestendig is en de kiezelachtige of wasachtige buitenkant de gebruikelijke oppervlaktebehandeling niet toelaat, moet het bij slecht weer worden afgedekt en in de winter worden opgeslagen. Voor het schoonmaken raden wij aan af te nemen met een vochtige doek en eventueel een beetje afwasmiddel. Vochtig rotan mag echter nooit in contact komen met metaal, omdat het door de looistoffen die het bevat snel grijs-zwart kan worden. Voor het onderhoud gebruiken kenners graag een licht lederverzorgingsproduct om de plantaardige vezels soepel te houden.

Het onverwoestbare in de tuin. Stalen meubelen.
Staal ziet er elegant uit, is zeer stabiel en is bestand tegen alle weersomstandigheden, vooral als het ook nog eens is beschermd door verzinking, zoals gebruikelijk is in ons assortiment. Zink beschermt het metaal niet alleen passief tegen weer en wind, het biedt ook actieve bescherming tegen corrosie. Als zogenaamde "opofferingsanode" dwingt hij de zuurstofmoleculen die bij het oxidatieproces betrokken zijn, te reageren met hun eigen atomen in plaats van die van het te beschermen metaal. Staal kan zeer fijn en filigraan worden bewerkt, wat veel variatie mogelijk maakt bij het ontwerpen van meubelen. In combinatie met materialen als glas of beton past het goed in moderne en minimalistische tuinen. Speelse combinaties van staal en hout passen daarentegen ook goed in een mediterrane of klassieke ambiance. Bedenk echter dat stalen meubelen, ook al zijn ze van buizen gemaakt, zeker niet licht zijn en steunen nodig hebben, omdat het materiaal, zoals alle metalen, sterk opwarmt in de zon. Bovendien heeft roestvrij staal, afhankelijk van het ontwerp, de neiging vingerafdrukken of vetvlekken achter te laten die van tijd tot tijd met een reinigingsmiddel voor roestvrij staal moeten worden verwijderd - maar mat geborsteld materiaal is hier veel minder gevoelig voor. Kiest u direct voor stalen meubelen met een gekleurde poedercoating, dan is het meestal voldoende om ze met een tuinslang schoon te maken.

De klassiekers in de open lucht. IJzeren meubelen.
Naast hout is ijzer een van de oudste materialen die buitenshuis worden gebruikt. Het heeft zichzelf al duizenden keren bewezen, vooral in de horeca. Door hun vaak historische karakter komen gietijzeren tuinmeubelen goed tot hun recht in klassiek of speels ontworpen tuinen, waaraan ze een vleugje romantiek kunnen toevoegen. Omdat ijzer een zeer stevig maar roestgevoelig materiaal is, moet het absoluut worden beschermd en mag het niet worden schoongemaakt met schurende reinigingsmiddelen. De ijzeren meubelen die wij aanbieden zijn daarom voorzien van een speciale vernis die een deel roestwerende stof bevat. Omdat plaatsen waar de laklaag beschadigd is, snel gerepareerd moeten worden, voegen wij bij elke levering een klein flesje van deze lak toe. Zo beschermd kunnen ijzeren meubelen zonder problemen het hele jaar door buiten blijven staan, wat zeker een voordeel is gezien het gewicht van dergelijke massieve meubelen. Maar ook hier geldt dat bij gebruik in de felle zon, ze moeten worden voorzien van kussens, zodat niemand zich per ongeluk brandt.

Zomerse lichtgewichten. Meubelen van aluminium.
Aluminium tuinmeubelen overtuigen door hun lichtheid en robuustheid en zijn de eerste keuze wanneer, bijvoorbeeld, tuinstoelen en -tafels flexibel moeten worden opgezet of afgebroken vanwege veel gasten. In de regel kunnen ze ook ruimtebesparend en gestapeld worden opgeborgen. Aangezien het materiaal van nature bestand is tegen roest, maar er toch lelijk uit kan gaan zien als het vochtig is, kunnen ze worden behandeld met behulp van een uitgebreide elektrostatisch aangebrachte poedercoating en vervolgens kathodisch dompellak, waardoor ze vrijwel onverwoestbaar worden - zelfs als ze de hele winter buiten blijven. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en zelfs kleine krasjes kunnen snel worden hersteld met een geschikte retoucheerstift. Functioneel ontworpen en verkrijgbaar in vele kleuren, aluminium meubilair past goed in moderne, tijdloos ontworpen tuinen. Zoals bij alle metalen moet er echter rekening mee worden gehouden dat het door blootstelling aan zonlicht warm kan worden. Bovendien moeten aluminium meubelen, indien zij worden opgeslagen, in een droge ruimte worden bewaard en niet worden afgedekt.

Menu