Niewsbrief

Tuinjaar

Verzorging van overwinterde balkonplanten

Balkonplanten zoals geraniums, fuchsia's of bosanemonen die binnen hebben overwinterd, hebben nu speciale zorg nodig om in het nieuwe seizoen goed van start te kunnen gaan.

Benodigd gereedschap:

  1. Gereedschap: scherpe bloemschaar of scherp tuiniersmes, verplantmes voor zwaar bewortelde wortelkluiten.
  2. Accessoires: indien nodig, iets grotere potten dan de vorige, opvangbak voor stekken.
  3. Grond en bemesting: goede, structureel stabiele potgrond, eventueel minerale depotmeststof of organische meststof voor bloemen.

Instructies

  • Voor de ontwikkeling van sterke nieuwe scheuten, kort de scheuten van vorig jaar aanzienlijk in met een schaar of een mes en verwijder verdroogde en beschadigde scheuten volledig.
  • Controleer tegelijkertijd weer grondig op ziekten of plagen en verwijder ook aangetaste plantendelen.
  • verpot in verse grond omdat de voedingsstoffen nu opgebruikt zijn en de structuur van het substraat niet meer optimaal is. Haal de planten uit de pot, schud de kluit krachtig uit en kort de wortels iets in.
  • Scheur de sterk gematteerde en verharde kluit met een mes en snij eventueel het onderste deel helemaal af om de wortels te verjongen en nieuwe groei te stimuleren.
  • Verpot de plant; meestal in dezelfde pot. Alleen bij zeer sterke groei een grotere pot kiezen. Vul met nieuw substraat, sluit de holtes tussen de wortelkluit en de potwand zorgvuldig af.
  • Kies alleen zeer goed substraat van hoge kwaliteit. Een goede leidraad hierbij is inderdaad de prijs: Goedkope potgrond presteert bijna altijd slecht in vergelijkende tests; het is vaak afkomstig van slecht gescheiden composterende planten en bevat dan ongewenste resten. Bovendien is hun wateropslagcapaciteit slechter dan die van hoogwaardige grond. De grond moet worden voorzien van een goede organische meststof of een minerale depotmeststof. Om redenen van milieubescherming moet er ook op worden gelet dat er slechts weinig of liefst helemaal geen turf in zit.
  • Bij vorstvrij weer kunnen de planten nu ook buiten worden gezet. Kies daarbij eerst een plaats die beschermd is tegen wind en direct zonlicht, zodat de verse scheuten niet worden beschadigd.