Niewsbrief

Tuinjaar

Een weide zaaien voor nuttige insecten

Veel insecten - lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen, kevers met zachte ledematen, vlinders, hommels en wilde bijen - zijn nuttige helpers in de tuin omdat zij zich voeden met talrijke schadelijke planten. Elke zweefvlieglarve vernietigt bijvoorbeeld ongeveer 300 tot 400 bladluizen, elke gaasvlieglarve zelfs 500. De larven van de andere insecten voeden zich bijvoorbeeld met spintmijten, witte vliegen, rupsen, naaktslakkeneieren en engerlingen. Om ze in groten getale naar de tuin te lokken, moet er een rijk plantenaanbod beschikbaar zijn dat dient als voedselbron voor de insecten en tevens mogelijkheden biedt voor voortplanting en overwintering.

Het is nodig:

 1. zaden: zaad(mix) van bij voorkeur inheemse, eenjarige en overblijvende kruiden en bloemen die bijzonder rijk zijn aan stuifmeel en nectar.
 2. gereedschap: cultivator, handeg, handcultivator of platte frees, eventueel graafvork, hark, schop, grondroller (ook te leen bij gespecialiseerde winkels).
 3. accessoires: opvangbak voor onkruid en stenen, transport- of kruiwagen, fijne composteerbak of doorwerpzeef, eventueel net van jute of kokosvezel om de helling te stabiliseren.
 4. bodemverbeteraars: kalksnippers, grind of zand als de bodem te rijk is aan voedingsstoffen, rijpe, gezeefde compost.

Instructies

 • Zaaien kan vanaf ongeveer half maart tot half mei. De eerste zaailingen verschijnen na twee tot drie weken; de ontwikkeling van alle planten strekt zich dan echter uit over een heel groeiseizoen. Sommige zaden hebben een harde schil en ontkiemen pas in het volgende voorjaar
 • Kies een geschikte standplaats. Vanwege de meestal lage eisen die deze planten stellen – ze "vereisen" meestal alleen een zonnige standplaats met magere grond – zijn uitgestrekte randzones, taluds of borders langs paden en gebouwen bijzonder geschikt voor de aanleg van een nuttige weide.
 • Let er bij de selectie op dat alleen inheemse (wilde) planten worden gezaaid, omdat deze gewoonlijk het best in staat zijn de inheemse fauna te voeden met stuifmeel en nectar
 • Maak de grond los met een cultivator, handeg, handcultivator of platte frees en ontdoe hem van wortelonkruiden en grote stenen. De grond op extensief gebruikte plaatsen kan meer verhard zijn en moet eerst worden losgemaakt met een spitvork.
 • Vereffenen met een hark en een fijne kruimelige structuur creëren.
 • Te rijke, d.w.z. te voedselrijke, grond moet worden uitgeloogd met kalksnippers, grind of zand. Breng vervolgens een dunne laag rijpe, gezeefde compost aan als zaaibed.
 • Zaai ruim met de hand (ongeveer 3 g/m²). Werk de zaden daarna niet in de grond, maar rol ze om om het belangrijke zogenaamde bodemcontact te verkrijgen. (Dit is vooral belangrijk voor hellende gebieden op hellingen en taluds, omdat het risico bestaat dat zowel de bovenste, losgemaakte grondlaag als het verse zaad bij hevige regen wegspoelen. Span in dat geval een grof jute- of kokosnet over het zaaigebied, dat de grond en het zaad op hun plaats houdt.

Trek door de grond, verwijder onkruid en stenen

Opkomend zaad

Nectar-rijke bloem van de addertjeskruid

Opmerkingen over verdere zorg

Het maaien van het gebied - evenals bemesten - moet indien mogelijk achterwege worden gelaten. Als het om visuele redenen wenselijk is, kunnen de dorre stengels van het vorige jaar in het voorjaar worden teruggesnoeid voordat de nieuwe scheuten verschijnen. Tot die tijd dienen de holle plantenstengels echter als winterverblijf voor tal van nuttige insecten, van larven tot kevers, en moeten ze beslist blijven staan. Als ongewenste planten zich over het gebied verspreiden, moet ongeveer zes tot acht weken na het zaaien een onderhoudssnoei worden uitgevoerd, die drie tot vier weken later wordt herhaald. Akkerdistel en akkerdistel moeten worden weggeknipt voordat ze zaad vormen.