Gids

Hoogwaardige bagage. Meer tijd voor de hoofdzaken

Onze bagage beschermt de inhoud op betrouwbare wijze tegen vuil, vocht en - in het geval van hoogwaardige harde koffers - ook tegen beschadiging. De stukken, waarvan sommige nog met de hand worden gemaakt, zijn ruim, vormvast en zonder uitzondering gemaakt van robuuste materialen zoals gevouwen aluminium, gewaxt canvas of zacht opgerold leer. De hoogwaardige afwerking garandeert u niet alleen een duurzame reisgezel aan uw zijde, maar maakt ook reistassen, koffers en rugzakken uiterst comfortabel in het gebruik. Zo kunt u zich met een gerust hart concentreren op de hoofdzaken - uw vakantie, uw zakenpartners, uw reisroute. In het ideale geval komt uw kleding zonder noemenswaardige kreukels aan op de plaats van bestemming, want de binnenvakken, compartimenten, verdelers en spanriemen zorgen ervoor dat alles perfect kan worden ingepakt. Ook de kleine details die het kaf van het koren scheiden op het gebied van reisbagage zijn het vermelden waard.

Steunriemen en handgrepen.
De telescopische en handgrepen van hoge kwaliteit zijn goed bevestigd en nog steeds stabiel wanneer ze volledig zijn uitgeschoven. Het gewatteerde handvat ligt goed in de hand en heeft geen scherpe randen. Ze zijn niet van plastic maar van aluminium. De lengte kan worden aangepast aan de lengte van de eigenaar, zodat het bagagestuk bij het lopen niet in zijn of haar hielen komt te zitten. Hetzelfde geldt voor reistassen: Hier is het vooral de afwerking van de handvatten en draagriemen en de verbinding met de tas zelf die voor een goede kwaliteit zorgen. Dergelijke draagriemen en handvatten scheuren niet - zelfs niet als u soms wat meer meeneemt.

Wielen.
Wielen van hoge kwaliteit zijn niet gemaakt van hard plastic, maar hebben een aluminium kern die met zacht rubber is bekleed. In het ideale geval zijn ze vervangbaar. Zij zijn ontworpen voor overeenkomstige gewichten, kunnen in het beste geval om hun eigen as draaien en bevinden zich zo ver mogelijk aan de zijkanten van de koffer. Anders is het de pure massa die telt: vier wielen zijn beter dan slechts twee. En als ze groot genoeg zijn, kunnen zelfs kleine oneffenheden gemakkelijk worden overwonnen.

ritsen.
Als de rits van een koffer of reistas scheurt, is het bagagestuk meestal niet meer bruikbaar. Ritssluitingen van hoge kwaliteit zijn daarom gemaakt van robuuste metalen en zijn altijd meermaals genaaid. Dit betekent dat ze lange tijd zonder problemen kunnen worden geopend en gesloten. En mochten ze ooit beschadigd raken, dan zorgen wij uiteraard voor een snelle reparatie.

Sloten.
Stevige combinatiesloten zijn de beste manier om uw bagage te beveiligen. Maar zorg ervoor dat je een slot krijgt met een TSA certificaat. Dergelijke sloten kunnen worden geopend door douane- en veiligheidspersoneel op luchthavens voor inspectiedoeleinden, aangezien zij daarvoor een speciale sleutel hebben. Anders is het mogelijk dat uw slot gewoon is opengebroken en hebt u in dat geval geen recht op schadevergoeding.

Harde schaal of flexibiliteit? Het doel bepaalt de bagage

Een reis begint vaak niet alleen met een verlangen naar het buitenland, maar ook met een hele reeks plannen. Een daarvan is het bepalen van de geschikte bagage. De koffer op wieltjes tijdens een trektocht in de jungle is even ongeschikt als de samengeknepen reistas vol breekbare souvenirs in de buik van een vakantievliegtuig. Het is echter vrij eenvoudig om aan de hand van drie criteria te bepalen of u een koffer, rugzak of reistas mee moet nemen op uw volgende vakantie:

  • Hoe lang wilt u op vakantie gaan?
  • Waar wil je heen?
  • Wat voor vervoermiddel heb je gekozen?

Als je de antwoorden kent, grijp je bijna automatisch naar het optimale bagagestuk, want elk van hen heeft een optimale reisgeschiktheid. Om uw keuze nog gemakkelijker te maken, hebben wij hieronder de voor- en nadelen van elk type bagage kort opgesomd.

De koffer
Koffers zijn er in verschillende maten - dus per se zijn ze ook geschikt voor verschillende bestemmingen en reistijden. Met robuuste materialen en ingebouwde sloten beschermen ze de inhoud het best van alle bagageopties. Aangezien de meeste koffers tegenwoordig trolleys zijn, zijn ze ook gemakkelijk te vervoeren - tenminste, zolang de vloer vlak genoeg is. Koffers kunnen netjes worden ingepakt en hebben, afhankelijk van het model, zelfs hun eigen kleerhangers. Zij hebben echter een betrekkelijk hoog tarragewicht en vaste afmetingen, hetgeen bij vliegreizen tot extra kosten kan leiden.

De reistas.
De reistas wordt vaak een "weekender" genoemd en de naam alleen al geeft aan voor welk soort reizen hij het meest geschikt is: Weekend trips en korte trips. Hij is net zo ruim als een middelgrote koffer, maar in tegenstelling tot die laatste is hij licht en flexibel - perfect om als handbagage mee te nemen in het vliegtuig. Hij is ook gemakkelijk over je schouder te dragen tijdens korte uitstapjes. De inhoud ervan kan echter gemakkelijker worden verfrommeld dan in een koffer en breekbare souvenirs zijn er aanzienlijk minder goed in beschermd.

De rugzak.
De rugzak is perfect voor avonturiers en trektochten van plaats naar plaats. In de natuur, weg van toeristische centra, zorgt het ervoor dat u altijd uw handen vrij hebt wanneer u ze nodig hebt. Zelfs langere afstanden kunnen met zijn hulp goed worden afgelegd. Inpakken is echter iets ingewikkelder dan met een koffer of reistas, en als het op gewicht aankomt, zult u alles wat u meeneemt al gauw op uw schouders en rug voelen drukken.

Bagage door de eeuwen heen. Bagage verhaal(en)

"Reizen is een voortdurende herinnering aan alle dingen in de wereld waar we ons over verwonderen", zo verwoordt de filosoof Alain de Botton het op poëtische wijze. Maar dit is een zeer moderne beschouwing: tot de manier waarop wij vandaag reizen, was het een lange, trage en modderige weg. De jager Ötzi uit het Stenen Tijdperk sleepte zich nog moeizaam door de besneeuwde Zuid-Tiroolse Alpen met een rugzak gemaakt van hazelnootzweepjes en dierenhuiden. Om te overleven, let wel. Reizen was in die tijd een levensgevaarlijke onderneming die men als het even kon vermeed. Zelfs in de Middeleeuwen maakten veel mensen nog hun testament alvorens zich te voet met hun bundel, d.w.z. "tas en bagage", op de onverharde "koninklijke wegen", de belangrijkste verkeersaders van die tijd, te begeven.

Ontdek Europa. Tussen de tas van wolfshuid en de "Grande Tour".

Het eerste genot van vreemde plaatsen en culturen werd pas in de loop van de 18e eeuw ontdekt door de gegoede burgerij van Europa. Educatieve reizen kwamen in zwang, de "Grande Tour" door de belangrijkste Europese steden wekte het verlangen om te reizen. De welgestelden, zoals Goethe, reizen per koets - met een eigen bed en grote, koepelvormige koffers waar het water bij regen gemakkelijk uit kan lopen. Tijdgenoten die minder geld hebben, moeten het in deze tijd doen met de gebruikelijke ransel van wolfshuid om hun belangrijkste bezittingen in op te bergen - een schone onderbroek en een verbandtrommel.

Exotische ontdekkingsreizigers verlangens. Stoomkracht maakt het mogelijk.

Parallel met de ontwikkeling van treinen en stoomschepen, markeerde de 19e eeuw het begin van het tijdperk van luxereizen. De voortschrijdende mechanisatie maakt mensen mobiel. En het maakt je snel. Pas nu komen plezier en de wens om te ontdekken echt op de voorgrond. Exotische bestemmingen worden in het vizier genomen. Europa is te gewoon geworden - Caïro en Constantinopel (het huidige Istanbul) zijn nu de favoriete bestemmingen voor degenen die het zich kunnen veroorloven. De cilindrische koets heeft zijn tijd gehad. Stapelbare, rechthoekige vormen winnen terrein, omdat zij gemakkelijk in de bagagewagen kunnen worden gestapeld. Niemand hoeft echter nog te letten op aantal, grootte en gewicht - meerdere garderobekoffers per persoon zijn niet ongewoon. Sommige mensen stappen aan boord van de Orient Express met een compleet eigen theeservies - en de juiste container voor veilig vervoer. Toch blijft elke nieuwe koffer nog lang - tot ver in de 20e eeuw - een op maat gemaakt artikel. In die tijd voerden filmdiva's als Marlene Dietrich het reizen met veel bagage tot het uiterste door. Soms reisde zij met bijna 80 koffers en hoedendozen, waarvan zij de grootste - grote, grijze garderobekoffers - bijna liefkozend haar "olifanten" noemde.

Vakantie voor iedereen. Reisbagage als een consumptiegoed.

Pas in de jaren vijftig, ten tijde van het economisch wonder, ontwikkelde reizen zich tot een gangbare manier van vakantie houden voor de hele bevolking. De op maat gemaakte koffer verdwijnt en maakt plaats voor duizenden malen gereproduceerde artikelen in de meest uiteenlopende prijs- en prestatieklassen. Reisbagage is een consumptiegoed geworden dat we nog steeds als vanzelfsprekend inpakken als we haast hebben om weg te komen. Sindsdien is er maar één ding veranderd. Tegenwoordig sjouwen we vaak niet meer, we rollen. Sinds de kasseien in de jaren 1970 langzaam verdwenen en de wegen en perrons eindelijk gelijkmatiger werden, zijn veel van onze bagagestukken voorzien van wielen. Het was het gewoon niet waard geweest.

Goed verzekerd? Wat te doen in geval van beschadiging of verlies van bagage?

Hoogwaardige en robuuste bagage heeft zijn prijs - om nog maar te zwijgen van de inhoud. Maar soms, zoals we allemaal weten, lopen de dingen anders dan gepland. En zo kan het gebeuren dat uw dierbare bagage bij u terugkomt met deuken, scheuren en soms zelfs helemaal niet.

Wie de wet van Murphy of dergelijke eventualiteiten probeert te trotseren met behulp van een bagageverzekering, moet gewaarschuwd zijn. Consumentencentra zien een dergelijk beleid niet als een echte hulp, maar eerder als een onnodige kostenfactor. Het verdict is dat ze te duur zijn en te weinig of zelfs geen dekking bieden in geval van nood - dit laatste meestal als gevolg van "grove nalatigheid" van de eigenaar van de bagage. Met andere woorden: u keek even op en had uw bagage niet rotsvast tussen uw benen geklemd. Maar zelfs als u behoort tot de zeldzame soort mensen die zonder problemen langere afstanden kan afleggen met een koffer tussen de benen, krijgt u in de regel alleen de actuele waarde van uw verliezen vergoed. Alle andere beperkingen kunt u vinden in de kleine lettertjes van uw verzekeringsvoorwaarden.

Gelukkig zijn er andere opties. Als u bijvoorbeeld een inboedelverzekering hebt, is uw bagage meestal ook gedekt. De toevoeging "externe verzekering" is sinds 1992 in bijna alle polissen van dit type opgenomen. Tijdens de vlucht is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor uw bagage. En ook spoorweg-, scheepvaart- en busmaatschappijen kunnen aansprakelijk zijn, zodra u kunt aantonen dat de maatschappij medeverantwoordelijk is voor de schade. Bij pakketreizen is de touroperator uw eerste aanspreekpunt. Beschadiging van bagage wordt beschouwd als een reisdefect en kan de prijs van de reis verminderen. In alle gevallen geldt:

  • Meld de schade onmiddellijk.
  • Neem altijd schriftelijk contact op.
  • Zorg dat je de nodige bonnetjes en reisbewijzen bij de hand hebt.

En vergeet ondanks al het gedoe niet: het belangrijkste stuk reisbagage is en blijft een vrolijk hart. In ieder geval wensen wij u nog vele goede reizen.