Gids

Gemaakt van karton. En toch een volwaardige koffers.

Koffers zijn er nog niet zo lang als je zou denken. Pas met de komst van de spoorwegen en het concept van meer plezier- en onderwijsreizen in de 19e eeuw, werd bagage uitgevonden die door één persoon kon worden gedragen. Voordien werden bezittingen op reis altijd in kisten en dozen vervoerd, waarbij ten minste twee personen nodig waren om ze te dragen.

Terwijl de rijkere reizigers vanaf het begin koffers en tassen van stevig leer gebruikten, werd de gedemocratiseerde versie, die voor iedereen betaalbaar was, van karton gemaakt. Als historisch gebruiksvoorwerp waren deze koffers lange tijd een dominant onderdeel van de reiscultuur. De lagen vezelmateriaal in het hardboard, die door wikkelen en verkreukelen met elkaar werden verbonden, waren niet alleen zeer flexibel en taai, maar ook tot op zekere hoogte waterafstotend door de lijmen.

Ook vandaag nog hebben kartonnen koffers hun bestaansrecht en vormen zij een goedkoop, licht en milieubewust alternatief voor modellen van plastic, leer of andere materialen. Natuurlijk zijn ze niet geschikt voor vliegreizen, maar ze slaan altijd een goed figuur op een (korte) reis met de trein en in de auto. Kartonnen koffers van bijzonder hoge kwaliteit - zoals die van het Manufactum-gamma - zijn verstevigd met houten stutten, geklonken op de hoeken en beschermd en gestabiliseerd aan de randen en randen met plaatstaal. Op die manier maakt u tegelijkertijd een reis naar het verleden en naar de toekomst. En als u niet van plan bent op reis te gaan, kunnen de koffers ook worden gebruikt als aantrekkelijke opbergelementen die orde scheppen en een vleugje vakantie in uw eigen vier muren brengen. Met dit in gedachten: Waar wil je heen?

Andere onderwerpen

Ik pak mijn koffer ...
... en neem mee: drie broeken, vijf hemden, een tandenborstel en een paar reserve schoenen. Wat in de speelse versie zo eenvoudig klinkt en hooguit concentratie en geheugen op de proef stelt, brengt in werkelijkheid niet weinig aspirant-reizigers aan de rand van de wanhoop: het inpakken van een koffer. Enerzijds is er de zorg iets te vergeten, anderzijds is er de handeling van het opbergen van spullen in de koffer, die sommige mensen logistiek tot de grenzen van hun eigen kunnen kan brengen. Zodat u het inpakken voortaan kunt beschouwen als een ritueel dat de voorpret op de reis verhoogt - in plaats van deze al voor de start weg te nemen - hebben wij enkele nuttige tips voor u op een rijtje gezet. Een koffer inpakken