Menu
Niewsbrief

Onderwerp

Voorzichtig ophangen - de grondbeginselen van balkonbakken

Balkon dozenBalkon dozen

De balkontuinier heeft het moeilijk. Terwijl de buurman op de begane grond die toegang heeft tot de tuin, kan putten uit het volledige assortiment planten, moet de bewoner op de begane grond terughoudendheid betrachten en zijn gewassen verdelen over balkonbakken en kuipen. Gecultiveerd is iets anders - of niet? Maar wee degene die de kleinste tuinman onrecht aandoet. Het creëren van een geschikte habitat voor planten en bloemen in een beperkte ruimte is misschien veeleisender dan het uitvoeren van dezelfde prestatie op uitgestrekte eigendommen. Op het eerste gezicht lijkt de keuze van de plantenbakken van secundair belang of een hoofdzakelijk modieuze aangelegenheid, maar bij nader inzien blijkt de geschikte balkonbak de allesbepalende factor voor een geslaagde teelt te zijn.

Alles behalve onaanzienlijk. De kwestie van het materiaal.

Verhoogd bed voor het balkonVerhoogd bed voor het balkon

Laten we onszelf niet voor de gek houden: De klassieke bloembak bekoort (of niet) door zijn eenvoudige plastic uiterlijk. Zo'n eenvoudig exemplaar mag dan zijn bestaansreden hebben vanuit zuiver praktisch oogpunt - plastic is immers het lichtste alternatief en bovendien vrij goedkoop in aanschaf - maar vanuit esthetisch oogpunt zijn al zijn concurrenten ontegenzeggelijk superieur.

Een natuurlijk vormgegeven balkon met een rustieke uitstraling wint het door het gebruik van hout. Onze balkonbak van robiniahout is aan de binnenkant vuurbestendig gemaakt voor een langere levensduur, maar moet niettemin tegen rot en vervorming van het hout worden beschermd door een geschikte binnenbak of een inzetstuk van folie. Wij raden ook aan de folie te voorzien van kleine gaatjes, zodat overtollig water kan weglopen. Als u al plastic bloembakken heeft, kunt u het uiterlijk verbeteren met onze vurenhouten bekleding. Beide producten worden onbehandeld gelaten en zullen op lange termijn tekenen van de tijd vertonen, omdat wij natuurlijk patina beschouwen als een designelement, niet als een tekortkoming.

Wie waarde hecht aan duurzaamheid bij de inrichting van balkons, kiest voor gegalvaniseerde plantenbakken, die enerzijds opvallen door hun duurzaamheid en weerbestendigheid en anderzijds indruk weten te maken met hun tijdloze uiterlijk. In de interactie met de planten zelf kan zink zowel een voordeel als te veel van het goede zijn. Als voedingsstof is het sporenelement elementair voor alle levende wezens en dus onontbeerlijk voor hun inheemse biotoop, maar voor sommige planten kan een overaanbod, zoals door de balkonbakken wordt geleverd, ook schadelijk zijn. In geval van twijfel dient een plastic inzetstuk als beschermende brug.

Ondanks zijn eenvoudige schoonheid is de bloembak van Eternit - een echt zwaargewicht onder de plantenbakken - zelden te vinden. Vroeger werd vezelcement beschouwd als een bron van asbest, maar nu is het vrij van verontreinigende stoffen en volkomen onschadelijk voor mensen en planten. Het materiaal biedt zelfs enorme voordelen door zijn aard en moet worden beschouwd als een optie voor een nieuwe aankoop. Eternit balkonbakken zijn ademend, kunnen overtollig vocht naar buiten afvoeren en voorkomen zo wateroverlast. Bovendien worden de plantenwortels beschermd tegen oververhitting door de verdampingskoeling, wat vooral van belang is op balkons op het zuiden, maar ook gevoelige planten op andere plaatsen ten goede komt. Of het nu is met wateropslag, voor iedereen die zijn beplanting niet voortdurend in de gaten kan houden, of ook in de basisvariant - Eternit balkonbakken doen hun naam eer aan en zijn een aankoop voor de eeuwigheid.

Bloembak van oud papierBloembak van oud papier

Bloembak van oud papier

Gegalvaniseerde stalen balkonbakGegalvaniseerde stalen balkonbak

Gegalvaniseerde stalen balkonbak

Balkon Box Robinia HoutBalkon Box Robinia Hout

Balkon Box Robinia Hout

Balkondozen op hun plaats houden.

Terwijl de keuze van bloembakken in de eerste plaats gebaseerd is op esthetische overwegingen, moet de keuze van de houders zuiver praktisch zijn, want ze moeten tegen een stootje kunnen. Wanneer de gewichten van de balkonbak en de natte grond, afhankelijk van de grootte, bij elkaar worden opgeteld, komen er vele kilo's bij en hebben noch de bevestiging noch de reling een onbeperkt draagvermogen. Naast het maximale laadgewicht moet u er ook op letten dat de beugels in de breedte verstelbaar zijn en individueel kunnen worden aangepast aan de afmetingen van uw balkon. Het spreekt vanzelf dat voor een ronde reling andere regels gelden dan voor een vierkante. In het Manufactum gamma bieden wij oplossingen voor beide soorten balustrades - ze zijn allemaal staalhard en krachtig.

Draagriem balkondoos

Voor individualisten heeft MAGAZIN ook draagriemen in het assortiment, waarmee wijnkisten of andere containers voor andere doeleinden in een handomdraai in bloembakken kunnen worden veranderd. Het maakt niet uit welke variant je kiest: Hoewel de balkonbak zich er betrekkelijk weinig van aantrekt of hij al dan niet in evenwicht is, kan een scheefhangende bevestiging wel degelijk vervelende gevolgen hebben bij het besproeien achteraf. Als de helling te groot is, kan het substraat wegspoelen of - in het geval van een verhard grondoppervlak - kan het water weglopen zonder erin door te dringen. Op andere gebieden kun je het goed genoeg laten, hier is precisiewerk nodig. Overigens hebben wij tips voor de juiste beplanting van uw balkonbakken - in de lente, de zomer of de herfst - verzameld in ons Manufactum Tuinjaar. Tenslotte moeten alleen de dozen kunnen hangen, niet de planten.

€ 39,90
Menu