Niewsbrief

Tuinjaar

Berg gereedschap op en maak het schoon

Na de laatste werkzaamheden in de tuin moeten alle gereedschappen en werktuigen nu grondig worden schoongemaakt en opgeborgen in huis, garage of schuur. In de winter kunnen losse handvatten worden gerepareerd of kunnen spades en scharen worden geslepen en ingevet.

Nodig:

 1. Gereedschap: Wortelborstel, gereedschapsschraper of spatel (voor het wegschrapen van hardnekkig vuil), staalborstel, handvijl, emmer.
 2. Accessoires: staalwol of schuurvlies, schuurpapier (zeer fijn voor de handvatten, grover voor vuile messen), lappen, slijpsteen, houten of ijzeren wiggen indien nodig, bakje om met olie doordrenkte lappen in te bewaren.
 3. Reinigings- en onderhoudsproducten: schoonmaakbenzine of -benzine, lijnolie (of lijnolievernis) en terpentinevervanger in een 50:50 mengsel, vet of olie als roestbescherming voor metalen onderdelen.

Instructies

 • Schraap het tuingereedschap eerst droog van vastzittende aarde. Schraap eerst grotere klonten droog, verwijder daarna het resterende vuil met water en een grove borstel. Laat goed drogen.
 • Voor gereedschappen van roestvrij staal is meestal geen verdere reiniging nodig; Koolstofstalen gereedschappen moeten meestal van roest worden ontdaan. Verwijder lichte vliegroest met staalwol of schuurvlies, sterkere (vastzittende) roest met een staalborstel.
 • Verwijder plantensap dat zich op de messen van alle snijwerktuigen heeft vastgezet. Gebruik hiervoor staalwol, schuurpapier of een in wasbenzine of reinigingsbenzine gedrenkte doek; bij hardnekkig vuil verwijdert u de messen en drenkt u ze enige tijd in wasbenzine.
 • Gereedschap met geslepen randen of tanden, evenals de tuinschaar. Mes- en schaarmessen worden het best geslepen met een natte wetsteen (bijvoorbeeld een "Belgisch brokje"); schoffels, vorken of spades werken goed met een handvijl. Gebruik alleen een slijpmachine met veel vaardigheid en ervaring; onervaren gebruikers verwijderen meestal te veel materiaal en verhitten het staal zo erg dat het uitgloeit – en vervolgens nooit meer goed geslepen kan worden.
 • Schoon de handgrepen van het gereedschap met een vochtige doek en schuur ze indien nodig op. Gebruik hiervoor zeer fijn schuurpapier (korrel 120 en fijner) of schuurvlies; staalwol kan kleine draadvezels in het hout achterlaten.

Het slijpen van schaarbladen met behulp van een slijpsteen

Gebruik een handvijl voor gereedschap met scherpe randen of tanden

Houten gereedschapsstelen schuren en oliën

 • Leg gereedschap niet - zoals vaak wordt aanbevolen - in water wanneer de kop niet meer stevig aan het handvat vastzit. Veelvuldig opzwellen en uitdrogen van het hout werkt rottende bacteriën in de hand en verhoogt aanzienlijk het risico op breuk van het handvat achter de kop van het gereedschap. Het is beter om er een houten of ijzeren wig in te slaan om een permanente remedie te bieden.
 • Vet alle metalen onderdelen, vooral die van koolstofstaal, in met vet of olie om ze tegen roest te beschermen. U kunt het gereedschap ook in een emmer zand leggen waaraan wat olie is toegevoegd. Gebruik, vooral bij deze methode, alleen biologisch afbreekbare olie, bijvoorbeeld Ballistol.
 • Wrijf alle houten onderdelen in met een 50:50 mengsel van lijnolie (of lijnolievernis) en terpentinevervanger. Lijnolie verzorgt het hout en zorgt voor een mooi glad oppervlak; de terpentinevervanger bevordert het diep doordringen in het hout. Gebruikte lappen nooit openlijk bewaren, maar alleen in een blik of afsluitbare pot, wegens het risico van zelfontbranding.
 • Verwijder gras- en grondresten van de grasmaaier met een spatel en een grove borstel. Bij door een motor aangedreven apparatuur moet u de tank legen (leegrijden of laten afvoeren naar het benzinestation) en de motor vullen met conserveringsolie volgens de instructies van de fabrikant. Vervang de startaccu's en bewaar ze op een vorstvrije plaats, vervang de olie en laat de messen slijpen door een gespecialiseerd bedrijf.