Menu

Tuinjaar

Het kappen van St. Barbara's takken

Het kappen van St. Barbara's takkenHet kappen van St. Barbara's takken

De takken die op 4 december (de "Dag van Sint-Barbara") worden afgeknipt en in het huis worden geplaatst, bloeien net op tijd voor Kerstmis. Naast de traditionele kersentakken worden ook takken van forsythia, kornoelje, vlierbes, hazelnoot, paardekastanje, aalbes, appel of pruim gebruikt, afhankelijk van de streek en de gebruiken. Het plaatsen van Barbaratakken is een oud kerstgebruik en gaat terug op de legende van de heilige Barbara.

Uitrusting:

  1. Gereedschap: scherpe snoeischaar, eventueel scherp mes om te knippen of hamer om de takken zacht te maken.
  2. Accessoires: grote zak, folie of krantenpapier om de takken korte tijd in te vriezen, kuip voor een warmwaterbad, hoge (onderste) vaas.

Instructies

  • Kies takken met zoveel mogelijk knoppen** en knip ze netjes af met een scherpe schaar.
  • Als de takken buiten nog geen vorst hebben gehad, leg ze dan eerst 12 tot 24 uur in de vriezer. Deze koudeprikkel is nodig zodat de bloemen in december eerder open kunnen gaan dan normaal.
  • Dan Plaats de takken 's nachts volledig in een warmwaterbad. Dit simuleert het begin van warmer weer en is dus het teken voor de plant om zich "voor te bereiden" op de bloei.
  • Doe de takken vervolgens in een vaas met lauw water. Om de wateropnamecapaciteit te vergroten, knipt u de uiteinden van de takken schuin af of (sterk houtachtige takken) tikt u er zachtjes op met een hamer.
  • Plaats bij ongeveer 15 °C in de huiskamer. Ververs het water om de drie à vier dagen en zorg zo nodig voor voldoende vochtigheid. Te veel droge verwarmingslucht beschadigt de takken en doet de knoppen verdorren.
Knip zuiver af met een scherpe snoeischaarKnip zuiver af met een scherpe snoeischaar

Knip zuiver af met een scherpe snoeischaar

KornoeljesKornoeljes

De takken van de kornoeljeboom zijn zeer geschikt om te forceren

Bloesemtakken in vaasBloesemtakken in vaas

De bloemen openen na iets minder dan drie weken