Niewsbrief

Fabrikant

Smeedijzeren pannen van Turk

"En met welke pan bak je?" Deze vraag wordt een chef waarschijnlijk vaker gesteld dan die over zijn lievelingsgerecht. Het juiste antwoord zou zijn: "Hangt af van wat. En op welk fornuis." Bakgerei en pan moeten in elk geval en in elk opzicht in verhouding zijn. Gebakken aardappelen in een omeletpan zullen moeilijk knapperig te bakken zijn, en een eenzame filetlap in een te grote pan met coating kan bij oververhitting beide ruïneren. Je moet een braadpan tot een zeer hoge temperatuur kunnen verhitten, en de warmte moet zo min mogelijk op het voedsel worden overgedragen. Bijna geen enkele andere pan komt in dit opzicht in de buurt van de oude, natuurlijke ijzeren pan.

Beste geleidingsvermogen. Onovertroffen smaak

Pannen van gecoat en roestvrij staal hebben hun voordelen voor huishoudelijk gebruik, zoals vaatwasmachinebestendigheid. In de professionele keuken is de klassieker van gesmeed ijzer echter nog steeds universeel, omdat de robuuste ijzeren pannen zelfs bestand zijn tegen het zwaarste gebruik op gas of inductie.

Eenmaal gebakken vertonen deze pannen de beste geleiding, "lopen" even goed als gecoate pannen, maar zonder hun gevoeligheid voor krassen en hogere temperaturen. IJzer is een goede warmtegeleider, die snel en onmiddellijk reageert op de toe- en afname van kookwarmte. Deze thermische eigenschap van ijzer wordt nog versterkt door de intensiteit van de mechanische bewerking ervan (walsen, spuitgieten of handgesmeed - "free-form"); handgesmede koekenpannen zijn dan ook superieur. De smaak van voedsel bereid in een onbeklede ijzeren pan is onovertroffen.

Turk ijzeren pannen exclusief voor Manufactum. Met meer dan 150 jaar ervaring

Voor gebakken aardappelen gaat er niets boven een ijzeren pan met een hoge rand. Speciaal voor ons maakt Turk er een met een extra hoge rand als vrijgesmede pan. Vroeger ook wel "handgesmeed" genoemd, worden dergelijke pannen bij Turk al sinds 1857 met de hand gemaakt - meestal voor de horeca, omdat geschoolde koks de uitstekende bakeigenschappen van zo'n pan waarderen. Het bedrijf, dat nu door de vijfde generatie wordt geleid, ontstond toen de geschoolde smid Karl Albert Turk een hamermolen opzette in de molen van zijn schoonvader. Een Turk-pan is niet gecoat, maar kras- en snijbestendig. De fabrieksgarantie op materiaal- en fabricagefouten bedraagt 10 jaar, de levensduur een veelvoud daarvan. In de loop van die tijd worden de bakeigenschappen van uw ijzeren pan, die na het bakken al uitstekend zijn, steeds beter.

Andere onderwerpen

Of een gerecht succesvol is, hangt grotendeels af van hoe het wordt bereid. Hierop kan worden voortgeborduurd, want of de bereiding geslaagd is, hangt ook af van de keuze van de pan of de braadpan die men gebruikt.

Ontdek nu

Wij waarderen de potten en pannen van het merk Silampos om twee redenen. Ten eerste zijn ze bijzonder goed in het besparen van energie. Ten tweede is hun Portugese fabrikant een rolmodel op het gebied van milieubeheer. In wezen is het energiebesparende talent van deze potten gebaseerd op de wijze waarop zij zijn geconstrueerd. De stabiele basis (de potbodem) wordt in drie afzonderlijke lagen op elkaar gelegd en de potwand wordt eveneens in drie lagen tegelijk opgetrokken.

Ontdek nu