Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Smeedijzeren pannen van Turk

Turk smeedijzeren braadpanTurk smeedijzeren braadpan

"En met welke pan bak je?" Deze vraag wordt een chef waarschijnlijk vaker gesteld dan die over zijn lievelingsgerecht. Het juiste antwoord zou zijn: "Hangt af van wat. En op welk fornuis." Bakgerei en pan moeten in elk geval en in elk opzicht in verhouding zijn. Gebakken aardappelen in een omeletpan zullen moeilijk knapperig te bakken zijn, en een eenzame filetlap in een te grote pan met coating kan bij oververhitting beide ruïneren. Je moet een braadpan tot een zeer hoge temperatuur kunnen verhitten, en de warmte moet zo min mogelijk op het voedsel worden overgedragen. Bijna geen enkele andere pan komt in dit opzicht in de buurt van de oude, natuurlijke ijzeren pan.

Beste geleidingsvermogen. Onovertroffen smaak

Pannen van gecoat en roestvrij staal hebben hun voordelen voor huishoudelijk gebruik, zoals vaatwasmachinebestendigheid. In de professionele keuken is de klassieker van gesmeed ijzer echter nog steeds universeel, omdat de robuuste ijzeren pannen zelfs bestand zijn tegen het zwaarste gebruik op gas of inductie.

Freeform gesmede opscheplepelFreeform gesmede opscheplepel

Eenmaal gebakken vertonen deze pannen de beste geleiding en "lopen" ze net zo goed als gecoate pannen, maar zonder hun gevoeligheid voor krassen en hogere temperaturen. IJzer is een goede warmtegeleider en reageert snel en onmiddellijk op de toe- en afname van de kookwarmte.

Deze thermische eigenschap van ijzer wordt nog versterkt door de intensiteit van de mechanische bewerking (walsen, matrijsgesmeed of handgesmeed - "free-form"); handgesmede braadpannen zijn dan ook vrij superieur. De smaak van voedsel bereid in een ongecoate ijzeren pan is onovertroffen.

Turk ijzeren pannen exclusief voor Manufactum. Met meer dan 150 jaar ervaring

Turkse koekenpan met hoge randTurkse koekenpan met hoge rand

Voor gebakken aardappelen is er niets beter dan een ijzeren pan met een hoge rand. Speciaal voor ons maakt Turk er een met een extra hoge rand als een vrijgevormde warmgesmede pan. Vroeger ook "handgesmeed" genoemd, worden dergelijke pannen sinds 1857 met de hand gemaakt bij Turk - meestal voor de horeca, omdat geschoolde koks de uitstekende bakeigenschappen van zo'n pan weten te waarderen.

Het bedrijf, nu in de vijfde generatie, ontstond toen de opgeleide smid Karl Albert Turk een hamermolen opzette in de molen van zijn schoonvader. Een Turk pan is niet gecoat, hij is kras- en snijbestendig. De fabrieksgarantie op materiaal- en fabricagefouten is 10 jaar, de levensduur vele malen meer. In de loop van deze tijd worden de bakeigenschappen van uw ijzeren pan, die na het bakken al uitstekend zijn, steeds beter.

Geselecteerde pannen in detail

Koekenpan smeedijzer met hoge rand, 28 cm

De pan met gesmede, gelaste haaksteel dankt zijn karakter evenzeer aan het materiaal waarvan hij gemaakt is: zwaar, onverwoestbaar, rustiek voor "rigoureus" gebruik op elektrische fornuizen, gasfornuizen en het open vuur van de barbecue. Het smeden van zo'n pan is echter geen gemakkelijke opgave, vooral niet wanneer dat "automatisch" onder de matrijs gebeurt. De onze is de eerste en tot dusver de enige van dit type. Gemaakt in Westfalen.

Koekenpan vrij gesmeed, 25,5 cm

Smeedijzer, anders bijna alleen vervormd tot nostalgische ornamenten, lijkt hier zijn ware bestemming te vinden. Deze pan is met de hand onder de matrijs uit één stuk gesmeed: u herkent hem aan de doorlopende haakgreep, aan de karakteristieke oppervlaktestructuur die in de smederij is ontstaan met zijn door warmte opgewekte roodbruine tot groengrijze schakeringen. In de loop van deze tijd worden de bakeigenschappen van uw ijzeren pan, die na het bakken al uitstekend zijn, steeds beter.

Andere onderwerpen

Pan overleveringPan overlevering

Of een gerecht succesvol is, hangt grotendeels af van hoe het wordt bereid. Hierop kan worden voortgeborduurd, want of de bereiding geslaagd is, hangt ook af van de keuze van de pan of de braadpan die men gebruikt.

Ontdek nu
Silampos, energiebesparende potten en pannenSilampos, energiebesparende potten en pannen

Wij waarderen de potten en pannen van het merk Silampos om twee redenen. Ten eerste zijn ze bijzonder goed in het besparen van energie. Ten tweede is hun Portugese fabrikant een rolmodel op het gebied van milieubeheer. In wezen is het energiebesparende talent van deze potten gebaseerd op de wijze waarop zij zijn geconstrueerd. De stabiele basis (de potbodem) wordt in drie afzonderlijke lagen op elkaar gelegd en de potwand wordt eveneens in drie lagen tegelijk opgetrokken.

Ontdek nu
Menu