Stiftung Weizenkorn

Xyloba piccolino jingling ball track

Stiftung Weizenkorn
Xyloba piccolino jingling ball track
  € 79,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 2-3 dagen

  Algemene informatie

  Xyloba. De Xylo(fon)ba(hn)

  Deze knikkerbaan van onbehandeld beukenhout kan veel meer dan op het eerste gezicht lijkt: Met Xyloba kunnen zowel kinderen als volwassenen (de ervaring leert dat ook zij het leuk vinden) muziek maken. Vergelijkbaar met de xylofoon worden klankplaten van verschillende hoogte in de basisstructuur van de track ingevoegd. Terwijl de bal van boven naar beneden door de toren raast, worden de platen door de bal gestoten. Het resultaat zijn nauwkeurige tonen die zelfs muzikale virtuozen overtuigen (de uitvinder was zelf ook beroepsmuzikant). "Van een eenvoudig kinderliedje tot Mozart, alles is mogelijk," zegt ontwikkelaar Samuel Langmeier, die levendig uitlegt wat Xyloba zo ongewoon maakt. Afhankelijk van zijn stemming en mogelijkheden kan de bouwer het modulaire insteeksysteem naar believen samenstellen. Er zijn bijna geen grenzen aan de montagemogelijkheden, tenzij de onderdelen opraken. Maar ook voor dit geval heeft de fabrikant een oplossing klaar: hij biedt bouwpakketten van verschillende afmetingen die met elkaar kunnen worden gecombineerd en uitgebreid.

  Spelend leren. Met de klinkende kogelbaan

  De melodie die klinkt als de bal door de baan rolt, wordt door de bouwer bepaald door de keuze en plaatsing van de klankplaten. Bovendien bepaalt hij de duur van het geluid met sporen van verschillende lengte, die ook worden gebruikt om de torens met elkaar te verbinden. Zo leren kinderen spelenderwijs over noten, tijd en ritme. Xyloba leert zo de muzikale basis met visuele ondersteuning en traint tegelijkertijd de motoriek en het ruimtelijk denken. De constructie van de hoogwaardige kogelbaan is intuïtief eenvoudig door het eenvoudige maar daarom niet minder intelligente ontwerp. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen met hulp van de ouders al eenvoudige melodieën ontdekken; een leeftijd van 5 jaar wordt aanbevolen. De Xyloba 'piccolino', 'mezzo' en 'orchestra' bouwsets zijn geschikt voor beginners. De nadruk ligt hier op het ontwerpen van de meest gevarieerde torenconstructies en het leren van de eerste melodieën. Ideeën voor beginners worden aangereikt door de samenstellingsinstructies die bij de bouwpakketten zijn gevoegd. Talloze internetvideo's laten zien dat het leuk is om bekende liedjes te kopiëren, maar ook om eigen composities te maken: Xyloba-eigenaren van over de hele wereld laten zichzelf, hun kinderen of zelfs het hele gezin zien terwijl ze eenvoudige melodieën of complexere stukken spelen. Zij bewijzen ook dat door de stabiele constructie zelfs hoge structuren en dus langere notenreeksen mogelijk zijn. Als er voldoende Xyloba losse onderdelen zijn, is het zelfs mogelijk om meerdere stemmen te spelen met parallelle kogelbanen.

  Goed ontworpen

  Samuel Langmeier kwam in een speelgoedwinkel in Zürich op het idee om een knikkerbaan met geïntegreerde geluidsplaatjes te ontwerpen. Daar ontdekte de Zwitserse kamermusicus en componist een eenvoudig geconstrueerde knikkerbaan waarvan de knikkers over klankplaten rolden. In 1969 kwam Langmeier in actie - zijn eigen creatie moest aan verschillende eisen voldoen: De kogel moest de platen zuiver raken, de klankelementen moesten verwisselbaar zijn en de intervallen tussen de noten moesten variabel zijn. De professionele muzikant maakte de eerste bouwelementen van gelijmde houten onderdelen, en hij hing de klankplaten verticaal op. Om deel te kunnen nemen aan de 4e Internationale Tentoonstelling van Uitvindingen in Genève in 1975, liet hij dit ontwerp octrooieren - de moeite loonde, want Langmeiers muziekspel werd bekroond met een bronzen medaille.

  Consequent verder ontwikkeld

  Het prototype van de huidige Xyloba knikkerbaan werd in de daaropvolgende jaren ontwikkeld. Langmeier vereenvoudigde het fabricageproces van zijn eerste model door de constructie-elementen niet langer te lijmen, maar de holtes uit te boren uit een compact stuk hout. Ook het feit dat hij de toonplaten uiteindelijk horizontaal plaatste en met een beugel vastzette, verbeterde de geluidskwaliteit. Maar omdat Langmeier het erg druk had met zijn werk, vond hij geen tijd om een producent te zoeken voor de klinkende marmeren oplage.

  Goed doordachte productie. Stiftung Weizenkorn

  Vele jaren later nam Stiftung Weizenkorn de productie van Langmeiers muziekstuk over. Meer dan 200 mensen die om psychologische of psychosociale redenen geen werk kunnen vinden op de arbeidsmarkt, werken in de beschutte werkplaatsen in Bazel. De Xyloba-bouwstenen worden daar, op enkele aanpassingen na, nog heel dicht bij het prototype van Langmeier geproduceerd uit natuurlijk beukenhout.

  Voorzichtig:

  Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Verstikkingsgevaar door kleine onderdelen die kunnen worden ingeslikt.

  Productinformatie

  Artikel nummer 88412

   Voor eenvoudige kogelbanen en melodieën. Kit bestaande uit 25 onderdelen: 4 bouwstenen, 4 geluidsblokken, 1 doorgangsblok, 1 basisplaat, 4 rollerbanen kort, 1 rollerbaan lang, 6 glazen ballen, 4 geluidsplaten. Bouwelementen van natuurlijk beukenhout (herkomst Zwitserland). Gemaakt in Zwitserland. Gewicht 3 kg.
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Klantenservice

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantenservice helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen